Днес е Световният ден на астероидите. Известни са само около

...
Днес е Световният ден на астероидите. Известни са само около
Коментари Харесай

Световният ден на астероидите е



Днес е Световният ден на метеоритите.

Известни са единствено към 15-20 % от обектите с величина, надхвърляща няколко стотици метра, които биха били пагубни за Земята. Ако сходен обект удари Земята, може да аргументи районни вреди в дадена страна или даже континент. Учените от НАСА и други галактически организации наблюдават хиляди така наречен близкоземни метеорити, само че съгласно доста учени те са единствено дребна част от дебнещите галактически закани.

Бъдещето

Видният английски академик Стивън Хокинг счита, че метеоритите са една от най-големите закани за човечеството и предизвестява, че евентуален конфликт с тях може да унищожи живота на планетата. Според него въпросът не е "дали ", а "кога " ще се разиграе сходен апокалиптичен сюжет.

До момента няма тестван способ за справяне с метеорит на път да удари планета. Сред концепциите за отбягване на опасността е изпращането на галактически транспортен съд, който да отклони обекта от курса му. Вариантът за нуклеарно взривяване се отхвърля, защото има заплаха метеоритът да бъде накълцан на хиляди по-малки парчета, които ще продължат да бъдат опасност.

Защита

Учените по целия свят следят метеорити, които биха могли да се сблъскат с нашата планета, само че няма международна стратегия за противопоставяне против такава галактическа опасност. Съвременната просвета не е единомислеща дали метеоритите, заплашващи Земята, би трябвало да бъдат унищожавани или отклонявани от траекторията им.

В същото време някои учени позволяват, че метеорити и комети може би са донесли на Земята вода и органична материя, от които се е зародил животът.

Най-унищожителните метеорити, удряли Земята

Земята се е сблъскала с удари на метеорити. Някои от тях са имали основна роля за развиването на живота на планетата ни. Единият е отговорен за изгубването на динозаврите и появяването на бозайниците, а различен основава неповторимо огромен запас от диаманти за една от международните сили.

Попигайски кратер в Сибир

Той е с диаметър 100 км. Кратерът е формиран след удар на метеорит преди към 35 млн. години. Котловината му е открита през 1946 година. Установено е, че вследствие от голямото налягане, основано от конфликта на астероида, кристалите графит в региона на колизията са се трансформирали в диаманти за момент.

Кратерът Чиксулуб, Мексико

Това е кратерът, оставен от метеорита, който бива упрекван за изгубването на динозаврите преди 65 милиона години, на границата сред интервалите креда и терциер. Намира се на мексиканския полуостров Юкатан. Част от него попада във водите на океана до полуострова. По време на конфликта Юкатан се намирал под плитко море с дълбочина към 200 м. Чиксулуб е едва изследван, защото не се намира на повърхността. Диаметърът на кратера е към 170 километра, а дълбочината му при конфликта е 40 километра - един от най-големите кратери, откривани до момента.

Кратерът Вредефорт

Той се е образувал преди 2,02 милиарда години. Намира се в Южна Африка. Смятан е за най-големия на Земята. Той има диаметър от 300 км. Учените считат, че е формиран от един от най-големите астероиди, които в миналото са се сблъсквали с планетата ни. След конфликта съвсем е погубен живота на планетата. При рухването на астероида се е освободила такава сила, която е предизвикала опустошителни световни промени. Според някои учени това събитие е довело и до главните еволюционни процеси, само че това към момента не е потвърдено.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР