Днес е Световния ден в памет на жертвите на пътя!

...
Днес е Световния ден в памет на жертвите на пътя!
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: С 0 лева за пътна безопасност в бюджета, няма как Визия Нула да се получи!

Днес е Световния ден в памет на жертвите на пътя!

В България за 2019 година на пътя са починали 628, а към 31 октомври 2020 година са починали 381. Само като гледаме числата може да се подведем, че нещо позитивно се случва и някакви ограничения на нашето държавно управление работят, само че би трябвало да ви отчайвам. Тези цифри се дължат само и единствено на КОВИД рецесията и нищо повече. Няма работещи ограничения, няма ново законодателство, няма и пари!

През 2018 година с огромни фанфари се сътвори Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП), към която всички, които следим тематиката за пътната сигурност, имахме огромни упования. с първата си стъпка, издание на „ Доклад за положението на сигурността на придвижването по пътищата в Република България към 2019 година “, те подвигнаха упованията още повече. За пръв път видях справедлив отчет с рецензии, съответни цели и периоди.

Само един образец ще дам – в техните разбори се удостоверява, че 67% от хоризонталната маркировка у нас е в неприятно положение, както всички водачи знаем. Наскоро един другар ме попита дали скоро в България ще се появят самостоятелни коли, аз му отговорих: „ Дано не се появят, тъй като с тази наша маркировка, или по скоро неналичието на такава, ще настане кърваво меле. “

В българския бюджет за 2021г. няма заложени средства за пътна сигурност и да не ми приказват, че в парите за АПИ има средства за пътища и тяхната поддръжка. Така е всяка година. И всяка година България е преди всичко (от време на време сме на второ място като се разменяме с Румъния по този показател) в цяла Европа по брой починали на 1 милион поданици.

С 0 лв. за пътна сигурност в бюджета, няма по какъв начин Визия Нула да се получи!

Реформи се вършат с пари!

Къде са парите от санкции? Кой ги харчи и защо? Защо не се употребяват за предварителна защита, акции и начинания свързани с пътната сигурност.

Пари и средства за пътна сигурност би трябвало да се насочат към Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “! Защо беше основана тази организация? Само с цел да ни хвърля прахуляк в очите ли! Там има експерти, които мисля, че при естествен бюджет и повече пълномощия биха свършили нелоша работа.

Колко пари ще каже някой? Според Европейската комисия България губи в директни и индиректни разноски свързани с пътния травматизъм към 2 милиарда лв.. Бих споделил, че в случай че се отделят 2% или 40 милиона лв. и се насочат за пътна сигурност бихме видели разликата. Разбира се основно е да се дадат законови пълномощия на ДАБДП да прави промени и да разбие корупционните модели, които ни костват стотици животи на година!

Не се изисква доста, единствено малко храброст и визия… ВИЗИЯ НУЛА!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР