Днес е празникът на българското кино. По този повод безплатни

...
Днес е празникът на българското кино. По този повод безплатни
Коментари Харесай

Безплатни прожекции на български филми в пет софийски киносалона

Днес е празникът на българското кино. По този мотив безвъзмездни прожекции на български филми ще има в пет софийски киносалона. На специфична цена от 5 лева пък са премиерните заглавия " Вездесъщият ", " Възвишение " и " Дъвка за балончета ". Заглавия, които са доказателство, че бъдеще за родното кино има. Нашият млад кореспондент Ангелина Грозева се срещна с един млад режисьор - Любомир Печев.

Киното е свещенодействие. А на снимачната площадка постоянно е забавно. И постоянно доста по-трудно, в сравнение с ние, феновете си представяме. Докато се стигне до това, което виждаме на екрана.
Любомир Печев - режисьор: " Аз самият съм вярвал дълги години, че взимаш една камера, започваш да снимаш и всичко се случва пред очите ти. А това не е по този начин. Има едно извънредно дълго време, в което се възнамерява всичко, от това какво осветяване ще падне по косата на основната актриса, до това кой статист ще мине пред нея. "
В света на киното има имена, които служат като образци. Режисьори, сценаристи, оператори и артисти, които работят с часове за един кадър от няколко секунди.

Любомир Печев - режисьор: " Учил съм се най-вече от Стивън Спилбърг, тъй като първият сюжет, който прочетох беше на " Челюсти ", четях сюжета, страница по страница, гледах и кино лентата, кадър по кадър, с цел да видя кой по какъв начин ги е измислил нещата. "
Любомир потвърждава, че за фантазиите са нужни непримиримост и самообладание. След като в началото приключва семестриално стопанска система, той взема решение да кандидатства в НАТФИЗ. Завършва го и записва Майсторски клас- драматургия в киноцентър Бояна. Днес самият той организира на практика занятия.

Любомир Печев - режисьор: " Дванайсет или петнайсет индивида би трябвало да си разменят функциите, т.е. в случай че аз през днешния ден съм режисьор, на следващия ден съм оператор, по-късно съм сценограф. "
След няколко късометражни кино лентата, сега Любомир приготвя първия си пълнометражен филм. Финализира сюжета и стартира режисьорската работа. За него киното постоянно ще остане изкуство, което би трябвало да има обръщение.

Любомир Печев - режисьор: " Красотата на кино лентата е, че те кара да мечтаеш и да мислиш отвън кутията, да си представяш други светове и да се вълнуваш. Без страст, киното е нищо. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР