Днес е Православна неделя. Така се нарича първата неделя от

...
Днес е Православна неделя. Така се нарича първата неделя от
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Ето кого почита църквата

Д нес е Православна неделя. Така се назовава първата неделя от Великия пост, когато се напомня едно от най-важните събития в живота на Църквата: възобновяване на почитта към светите икони. Това станало през 843 година със съдействието на императрицата света Теодора. Преди това повече от 100 години християните били разграничени от разногласия за почитането на свещените изображения (основно икони). Още в 726 година император Лъв Исавър забранил почитането на иконите, защото имало мнение, че християнската вяра се е изродила в идолопоклонство. Настъпили огромни безредици в цялата империя. За тях съдействала и властта, тъй като императорът или хора от обкръжението му взимали страна в чисто богословския спор. Цялата империя се разделила на две гневно воюващи фракции – иконопочитатели и иконоборци. Имало жестоки преследвания, непрекъснати смени на епископи и патриарси. Видни богослови от това време се заели да изяснят въпроса за същността на иконопочитанието. През 787 година Седмият космополитен събор тъкмо дефинирал дължимата чест на светите икони: християните почитат не самия предмет (иконата), а изобразената на нея персона. Нещата краткотрайно се успокоили, само че скоро с нова мощ траяли разногласията и даже заличаването на прелестни мостри на ранното християнско изкуство (икони, фрески, мозайки). Докато в 843 година с църковен събор, призован от императрица Теодора, най-сетне се поставил завършек на иконоборството и в Църквата спечелило православието. Това събитие се празнува в първата неделя на Великия пост.

Преподобни Захария живял през IV век в Египет. По това време почнало да се развива монашеството и доста хора се отдавали на подвижнически живот в пустините на Египет. И Захария, който още бил младеж, дружно с татко си отишъл в една пустинна обител, където и двамата приели монашество. Макар и по-млад от доста братя в обителта, Захария бил пример на примирение, смирение и духовна непорочност. Упокоил се млад, само че останал за образец на всички.

Свети Артемон живял в първите времена на Църквата. Християнските общини се основавали в градовете, където апостолите проповядвали през I век и посели семената на избавителната религия. В град Селевкия, в малоазийската област Писидия (сега Селеф в Югозападна Турция) през II век там се изявил усърдният и просветен християнски просветител Артемон, който вярващите избрали за пръв свещеник. Той траял да популяризира учението на Иисус Христос, грижел се за бедните и вдовиците, бил образец за вярващите в слово и дело. Достигнал дълбока напреднала възраст, свети Артемон се упокоил в мир при започване на III век.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР