Днес е последният ден, в който британците могат да се

...
Днес е последният ден, в който британците могат да се
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: Последен ден, в който британците се покланят пред Елизабет Втора

Днес е последният ден, в който британците могат да се поклонят пред Елизабет Втора. Четвърти ден ковчегът с тленните ѝ остатъци е в Уестминстър хол, където непрекъснато хиляди хора прекарват часове на опашка, с цел да се сбогуват с кралицата.

Британците за последно ще могат да отдадат респект на кралицата преди утрешното ѝ заравяне в Уестминстърското абатство. Посетители ще се позволяват до 8:30 сутринта в понеделник, след което ще стартират приготовленията за церемонията.

Чакането на опашката пред Уестминстър хол лишава сред 12 и 24 часа, според от това какъв брой души са се наредили в този миг. Сега, съгласно английските управляващи, в случай че застанете най-отзад, ще стигнете до Уестминстър хол след към 17 часа. Но макар непредвидимото лондонско време, десетки хиляди хора и в този час се насочват към региона на Уестминстър.

Години са били нужни, с цел да се възнамерява и изпипа всеки подробност към сбогуването с най-дълго управлявалия английски монарх. Така да вземем за пример дъбовият ковчег, в който Кралицата е положена, е направен още преди 30 години - той е облицован с олово от вътрешната страна и на процедура е херметически затворен. Още един е бил направен за починалия брачен партньор на Елизабет Втора - принц Филип.

Тази нощ се организира и по този начин нареченото " бдение на принцовете ", на което всички осем внуци на Елизабет Втора застинаха в 15-минутно безмълвие до нейния ковчег. Интересното в тази ситуация беше, че въпреки и да се отхвърли от ролята си на деен член на кралското семейство принц Хари беше получил позволение да облече военната си униформа. Същото важи и за сина на Кралицата принц Андрю, който след скандал към този момент няколко години също не извършва ролята си на член на кралското семейство.

Смята се, че решението те да могат да бъдат във военните си униформи е взето от крал Чарлз Трети - като опит в този сложен миг за фамилията свадите да не бъдат на дневен ред. Това беше първият път, в който в бдението се включват внуците на умрял монарх.

" Бдението на принцовете " се организира за първи път за крал Джордж Пети през 1936 година. До този миг в него са взели участие само мъжете наследници, само че в този момент дъщерята на Елизабет Втора - принцеса Ан, наруши традицията и застана до ковчега на майка си, с цел да ѝ отдаде респект.

Предстои да се организира събитие несравнимо по мащаба си не просто за Англия и Европа, само че и за света. 2000 посетители, 500 държавни и държавни ръководители, а също и кралски особи. За първи път на едно място ще се съберат толкоз доста високопоставени персони, всеки от които самичък по себе си изисква да бъде охраняван извънредно деликатно.

Тук към този момент са американският президент Джо Байдън и брачната половинка му Джил, френският президент Еманюел Макрон, канадският министър председател Джъстин Трюдо, ръководителите на страните от Общността на нациите.

Приятели и родственици на кралицата, високопоставените посетители и още 4000 военнослужещи - това са единствено дребна част от хората, които ще участват на погребението на Елизабет Втора. Несравнимо и по сложността да бъде проведено и да се обезпечи сигурността на хората - в Лондон се чака да дойдат над един милион души от Англия и света, с цел да станат част от този исторически миг.

Потокът от хора е толкоз огромен, че се постанова придвижването даже по тротоарите да бъде контролирано от полицията. Хиляди чиновници на органите на реда ще наблюдават за това всичко в Лондон да премине умерено и без катастрофи.

От съображения за сигурност са затворени няколко от станциите на метрото, където може да се стигне до рисково скупчване на хора. В избрани часове на следващия ден въздушното пространство над Лондон ще бъде затворено. Днес тук се чакат и значими срещи сред новия английски министър председател Лиз Тръс и някои от държавните ръководители, които са в страната.

Вижте още в директното включване на специфичните ни пратеници Джанан Дурал и операторът Владимир Богдански.




Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР