Днес е последният ден преди изтичането на крайния срок, даден

...
Днес е последният ден преди изтичането на крайния срок, даден
Коментари Харесай

Затишие пред буря! Изтича крайният срок за пререгистриране на сръбските регистрационни номера в Косово

Днес е последният ден преди приключването на крайния период, даден от държавното управление на Косово за пререгистриране на колите със сръбски регистрационни номера с косовски, през днешния ден е и последният ден за вероятно съглашение сред Белград и Прищина по този въпрос. Същевременно подкрепяната от Белград партия Сръбска листа разгласи опозиция в северната част на Косово против новите решения на държавното управление в Прищина за постепенна замяна на табелите, написа вестник " Данас ".

В такава обстановка, когато се вземат поради дейностите на косовския министър председател Албин Курти, който наподобява изненада интернационалната общественост, и изказванията на представителите на косовските сърби за съпротивата, които ускоряват напрежението, поражда въпросът реалистично ли е да се чака скорошно съглашение по този въпрос. Не е известно и дали двете страни въобще беседват и по какъв метод, отбелязва изданието.

От на следващия ден управляващите в Косово ще стартират да ползват решението за поетапна пререгистрация, което на първия стадий, до 21 ноември, значи издаване на предизвестия за погрешно регистрирани транспортни средства.

Във втората фаза, както заяви Курти, от 21 ноември до 21 януари ще бъдат налагани санкции от по 150 евро, а от 21 януари ще има пробни табели за още два месеца, след което от 21 април няма да бъдат позволени други регистрационни номера в Република Косово.

Това решение, оповестено в петък следобяд и доказано на идващия ден от държавното управление, изненада Съединени американски щати и Европейски Съюз, макар че може да се допусна, че Курти може да не е работил изцяло независимо, а и по някакъв метод смекчи съществуващото решение да забрани сръбските табели от 1 ноември, написа " Данас ". Представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз приканиха Курти предходната седмица да удължи крайния период с още 10 месеца и чакаха съглашение за това до през днешния ден.

Европейски Съюз разгласи в събота, че Косово има право последователно да отстрани регистрационните номера, като добави, че процесът би трябвало да се извърши по метода, контрактуван в разговора сред Белград и Прищина и извършен по приобщаващ метод и посредством съвещания. Това оповестиха от Европейската работа за външна активност.

Споразумението от 2016 година планува ясно избран развой с краен период от 12 месеца за процеса на последователно унищожаване на сръбските регистрационни табели, само че това не беше спазено, се споделя в изказването и се прибавя, че Косово би трябвало да разреши по-дълъг временен интервал. Европейската работа за външна активност добави, че е належащо да се резервира успокоение и прикани всички участници да демонстрират въздържаност и да заобикалят всевъзможни дейности или изразителност, които биха могли да застрашат стабилността, изключително в северната част на Косово.

Междувременно Курти предложения четирима кметове от северно Косово на среща, на която да обсъдят заплащането на енергийните доставки на север, както и въпроса за регистрационните номера. Техният отговор към момента не е прочут, само че в случай че се погледнат позициите на Сръбската листа, която ги управлява, надали ще се отзоват на апела, отбелязва " Данас ".

" Налагането на първата санкция на сърби, които имат законни и законни регистрационни номера, издадени от управляващите на Република Сърбия, ще бъде причина за гневен отговор и опозиция от страна на сръбския народ, тъй като сме наясно с същинските планове на ръководещите в Прищина ", заяви Сръбска листа през уикенда.

Всички, които си мислят, че нашият народ безмълвно ще гледа по какъв начин го лишават от права, премахването на сръбските табели, т.е. от независимост на напредване и застрашаването на нашето оцеляване, се лъжат ", декларира Сръбска листа, отбелязвайки, че " известието на Курти не е нищо повече от предпочитание да продължи проекта за прогонване на сърбите от техните вековни огнища ".

" Използваме опцията още един път да предадем на нашите жители ясното обръщение на президента Александър Вучич, че сърбите в Косово и Метохия не са сами, и че Сърбия няма да разреши нашият народ да бъде преследван и пропъден ", споделя Сръбска листа.

Сръбски публични лица, от президента до министъра на защитата, също обявиха, че косовските сърби няма да останат незащитени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР