Днес е последният ден от предизборната кампания, а утре е

...
Днес е последният ден от предизборната кампания, а утре е
Коментари Харесай

Последен ден от кампанията преди балотажите в неделя

Днес е последният ден от предизборната акция, а на следващия ден е денят за размисъл. Предстои 19 регионални града да изберат своя кмет.

Машините за гласуванеполучиха удостоверениеза сходство за балотажите в неделя. От Министерство на електронното ръководство оповестяват, че екипите са работили в натоварен режим, с цел да завършат процедурата и да обезпечат протичането на почтени и демократични избори.

„ Вече е реалност още една основна стъпка на държавното управление за гарантиране на честното и правилно отчитане на изборните резултати. Въпреки изключително късите периоди за осъществяване на цялата процедура още веднъж, Министерството на електронното ръководство работи непрекъснато и свърши работата си в период ”, уточни министър председателят Николай Денков.

Миналият петък един от претекстовете на ЦИК за анулация на машинния избор беше, че този развой не беше приключил. В понеделник Върховният административен съд реши, че решението на ЦИК за анулацията на машините е законосъобразно за първия тур, само че незаконосъобразно за втория, защото има време процедурата по уверение да бъде осъществена.

Сега отчетът на Министерството на електронното ръководство е изпратен в Централната изборна комисия, която би трябвало да вземе решението за потреблението на устройствата за гласоподаване. На балотажа ще се гласоподава допълнително отседем хиляди секции, като в 5900 от тях ще има машини.

Припомняме, че Върховният административен съд се произнесе по проблема с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на локалните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се анулира решението на ЦИК.

„ Върховният административен съд анулира като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 година да се организира единствено с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, извършени на 29 октомври 2023 година, жалбите, позволени за разглеждане, бяха отхвърлени ”, оповестяват от Върховен административен съд.

Общо 12 тъжби постъпихав събота по електронен път от ЦИК във Върховен административен съд. Съгласно Изборния кодекс те би трябвало да бъдат прегледани и по тях да има правосъдно изговаряне в тридневен период от постъпването им. Подаденитежалби са от ПП-ДБ, Политическа партия „ Единение “, от претендента за кмет и претендент за общински консултант на Община Шумен Неделчо Неделчев, от претендента за общински консултант за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на гласоподаватели.

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР