Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд

...
Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд
Коментари Харесай

Последен ден на Тръмп в Белия дом: Центърът на Вашингтон прилича на укрепен лагер

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп. Утре сутринта той ще отпътува от столицата Вашингтон за имението си в Мар-а-Лаго, щата Флорида, преди встъпването в служба на определения за негов правоприемник на поста Джо Байдън.

48 часа преди церемонията по полагането на клетва от Байдън, центърът на Вашингтон приличаше на укрепен лагер, отбелязва Франс прес.

Хиляди бойци от Национална армия към този момент патрулират по улиците на американската столица. Утре броят им ще доближи 25 хиляди. Националната армия ще охранява обширната " алена зона ", разпростряла се от Капитолия, където новият президент и вицепрезидент на Съединени американски щати, Джо Байдън и Камала Харис, ще положат клетва, до Белия дом.

Улиците на Вашингтон бяха празни през вчерашния ден - Денят на Мартин Лутър Кинг. По традиция на този формален празник, почитащ паметта на убития герой за цивилен права, доста американци се посвещават на доброволческа активност, отбелязва Агенция Франс Прес.

Това " е подобаващ метод за излекуваме, обединим и възстановим тази страна, която обичаме ", написа в Туитър Байдън. Той си е сложил за цел да сдобри американците, надълбоко разграничени след ръководството на Тръмп.

Вчера сутринта Байдън се включи в разпределяне на храна от благотворителна организация във Филаделфия, щата Пенсилвания. Камала Харис и брачният партньор й Дъг Емхоф направиха същото в безпаричен квартал на Вашингтон.

В столицата, въоръжени бойци и служители на реда пред бронирани коли замениха нормалните зяпачи. Обикновено натоварени улици са блокирани с бетонни заграждения.

Най-малко двама въоръжени цивилни бяха арестувани през последните дни край " алената зона ", осведоми Българска телеграфна агенция.

Вашингтон остава травмиран от щурма на Капитолия на 6 януари, когато последователи на Тръмп нахлуха в Конгреса, с цел да се опитат да попречат на формалната процедура по потвърждаването на изборната победа на Байдън. На близо 70 индивида към този момент бяха повдигнати обвинявания поради ролята им в насилието, което коства живота на петима души. Сред тях са някогашни и сегашни представители на силите за сигурност.

За да подсигурява, че бойците от Националната армия, ситуирани във Вашингтон, не съставляват риск за сигурността, ФБР ревизира тяхното минало.

Заради подстрекателската си роля за размириците Тръмп стана първият президент в историята на Съединени американски щати, подложен два пъти на импийчмънт. Предстои развой против него в Сената.

Последното изследване на публичното мнение преди края на мандата на президента е неподходящо за него. Проведено от института " Галъп ", то демонстрира единствено 34 % утвърждение за Тръмп. Рейтингът му е на най-ниското си ниво за тези четири години. Тръмп влезе в Белия дом с 45 на 100 утвърждение - дял, който се увеличи до 49 % при започване на предходната година.

Според американски медии през последния ден от мандата си 45-ият президент на Съединени американски щати ще помилва или размени присъдите на стотина души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР