Днес e починал основателят на музей Гема свят“ в Чирпан–

...
Днес e починал основателят на музей Гема свят“ в Чирпан–
Коментари Харесай

Почина големият чирпанлия Петър Попдимитров- основател на музея “Гема“

Днес e умрял създателят на музей „ Гема свят “ в Чирпан– Петър Попдимитров.Бившият кмет на града имаше  заложба да увлича хората в своите занимания и ползи. По обучение беше агроном, само че в действителност беше същински „ възрожденски човек “. Истински ЛЮБИТЕЛ археолог и палеoнтолог. 
Прочетете още
Благодарение на неговата събирателска активност са избавени скъпи артефакти и фосили. Той освен намираше, само че същински разсъждаваше и откриваше смисъла на предметите от предишното. На неговите старания изискуем изследването на обектът Карасура, край  Чирпан от българо-германска експедиция, а българо-френско-германски екип стартира палеонтологически изследвания на местността „ Азмака “ край гр. Чирпан от 2008 година насам.

Петър Попдимитров е първият демократично определен кмет на Чирпан, управлявал  в интервала 1991- 1995 година. Човек с енциклопедични знания и възрожденски обсег. Името му е записано като пръв ръководител на Бубарските препоръки през 1970 година. След това завежда научната организация към Аграрно-промишления комплекс в Чирпан. 

Попдимитров бе забавна и многопластова персона. Любовта му към историята се трансформира в пристрастеност за цялото му семейство. Той е основен основател за основаването на археологическа колекция в местността Карасура. Над 6 десетилетия събира остатъци от далечното минало на чирпанските земи, преди да ги изложи във витрините на първия частен Палеонтологичен музей " Гема свят ". Създаденият от него музей, в които са подредени над 5 хиляди експоната, впечатлява със сензационните свидетелства за жителите по нашите земи. На първия етаж на музея са палеонтологичните находки - черепи на антилопи и газели, носорози, жирафи, ленивци, хиени, мечки, хоботни животни и разнообразни типове мастодонти - животни, живели край Чирпан преди милиони години, когато климатът тук е бил различен. На втория са ситуирани артефакти, датирани преди 360-350 милиона години - има археология, неща от палеолита, неолит, бронзовата ера, трако-римски находки и средновековие. В източния край са ситуирани и десетина платна на известни художници - дребна част от богатата сбирка с картини на фамилията. На този етаж е експониран и откритият от внука му Таньо Тодоров зъб на човешко създание от типа Грекопитек, живяло преди повече от 7 000 000 години, в региона на Чирпан. 

Попдимитров обича да споделя за колекционерската си пристрастеност, само че за по-любопитните повтаря фразата, че е по- добре веднъж да видиш, в сравнение с 100 пъти да чуеш. Уникалната експозицията притегля туристи и откриватели от целия свят. 

През 2001 и 2004 година издава взаимно с щерка си Анна Димитрова две книги: „ Неизвестното и скрито изкуство на Неолита ” и „ Библейският свят на Неолита ” - резултат от над 50 годишен събирателски и проучвателен труд на Попдимитров в долината на Стара река. Желанието на създателите е да срещнат феновете на археологията със странни и непознати следи от каменната ера в Чирпанския край. През 2020 година той става почетен жител на Чирпан.

Във всички свои дейности Петър Попдимитров постоянно води политика в отбрана на родното, на локалното. Доказателство за това е, че той устоява през годините на мощно ухажване и съблазняване от учени и предприемачи - да построи този музей отвън Чирпан - край морето или пък в столицата. Надделява житейската мъдрост:„ Всеки камък тежи на мястото си ”.

Поклон пред паметта на огромния чирпанлия! Нека делото му да бъде съхранено за поколенията!

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР