Днес е петък 13-и, първият за тази година. Смятан е

...
Днес е петък 13-и, първият за тази година. Смятан е
Коментари Харесай

Петък 13-и е!

Днес е петък 13-и, първият за тази година. Смятан е за ден на неприятния шанс. Суеверните се оглеждат за падащи саксии и странни поличби, боят се от пътувания. Петък 13-и от епохи е считан за предвестител на неприятен шанс. На тази дата мнозина са по този начин парализирани от боязън, че не стават от леглото. Изчислено е, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800-900 млн. $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Много хора отхвърлят да пътуват, да вършат огромни покупки (например на жилище) или да подписват контракти. По данни на Института за проучване на уплахите в Северна Каролина страхът от петък 13-и изтезава сред 17 и 21 млн. американци. Симптомите варират от умерена паника до парализираща суматоха.

Този ден обаче е и ентусиазъм за някои тайни общества от края на XIX век, романи от началото на XX век, както и няколко кино лентата на ужасите.

Точно като черната котка, разпиляната сол и счупеното огледало, доста хора имат вяра, че петък 13-и носи неприятен шанс. Въпреки че не е несъмнено тъкмо по кое време хората са почнали да имат вяра в това, суеверията към цифрата 13 изтезава човечеството от епохи.

Докато западните култури свързват цифрата 12 с цялост, неговият правоприемник 13 има дълга история като знак на неприятен шанс. Защо обаче към него се прибавя и петък? Изследователите към момента търсят корените на това поверие.

Съществуват няколко хипотези. Според библейската традиция 13 посетители (Исус и неговите 12 апостоли) са участвали на Тайната вечеря, извършена на Велики четвъртък. На идващия ден - Разпети петък, разпъват Исус на кръста.

Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е довело до дългогодишното християнско поверие, че съществуването на 13 посетители на маса е неприятна прокоба - по-специално, че това е заиграване със гибелта.

Въпреки че отрицателните асоциации свързани с петък са по-слаби, някои допускат, че те също идват от християнската традиция – с изключение на, че в петък Исус е бил разпнат на кръста, в този ден Ева дава на Адам ябълката от Дървото на познанието, а Каин убива брат си Авел.

Според друго поверие магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвало се, че 13-ият в групата е самият демон. Освен това 13-ата карта в Таро символизира „ Смъртта “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР