Днес е първият учебен ден за над 706 000 български

...
Днес е първият учебен ден за над 706 000 български
Коментари Харесай

За втори път 15 септември в пандемия: Присъствено и само с 58 593 първокласници

Днес е първият образователен ден за над 706 000 български възпитаници.
Още по тематиката
Учебната година стартира присъствено, а за повторно от 15 септември до лятото следващата година българските възпитаници ще учат още веднъж в изискванията на пандемия. От маски в клас са освободени единствено най-малките - от 1 до 4 клас. Навън всички деца имат право да не ги носят.

Откриваме образователната година и с минимален брой първокласници за последните години - единствено 58 593 деца ще влязат в учебно заведение за първи път.

Тържествата още веднъж ще се организират единствено в учебния двор, а родителите няма да се позволяват в постройката на учебното заведение. Навън всички деца имат право да не носят маските.

Всяко учебно заведение е планувало празнична стратегия в разнообразни часове за учениците от 1,5 и 8 клас , която ще се организира, в случай че няма други здравни ограничения в региона. Учениците от другите класове ще влизат по график напряко в класните стаи и по опция от разнообразни входове.

2357 учебни заведения в страната ще бият звънеца.

На старта на образователната 2021/2022 към момента има незаети места за учители, те са общо 436.

Най-голяма потребност от педагози има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят учители за детски градини , преподаватели по специалности, за целодневна организация на образователната активност, по математика, британски език и начални учители.

По искане на МОН районните ръководства на образованието актуализират своята база данни със експерти, които са подготвени да се включат в системата на предучилищното и учебното обучение. Става дума най-много за пенсионирани учители и педагози, които сега са отвън просветителната система. Ще се даде опция също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се образоват във висши учебни заведения.

За разлика от минялия 15 септември, тази година учителите имаха опция да посрещнат по-спокойно образователната година, защото към този момент има ваксини против ковид. Едва 30 на 100 души от личния състав в учебните заведения обаче ще стартира образователната година имунизиран с две дози против COVID-19. А 20% от работещите в системата към този момент са преболедували вируса. При учениците - ваксинираните деца на и над 12 години са единствено две на всеки 100.

А по традиция политици и министри ще откриват образователната година в учебните заведения по страната. Просветният министър проф. Николай Денков ще гостува за празника в Природоматематическата гимназия в Перник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР