Днес е първият ден на юли. Рано тази сутрин в

...
Днес е първият ден на юли. Рано тази сутрин в
Коментари Харесай

Джулай Морнинг с Джон Лин Търнър и Звезди край Камен бряг, Джон Лоутън и Б.Т.Р. - в Тутракан

Днес е първият ден на юли. Рано тази заран в 5,28 ч. слънцето изгря над Камен бряг, където стотици хора посрещнаха първите лъчи с музиката с Джон Лин Търнър, Звезди Керемедчиев и група " Ахат ".

Програмата стартира малко след среднощ на 1 юли. Скалистата околност „ Огънчето ” край Камен бряг събира от години въодушевени младежи, които чакат да чуят песента на „ Юрая Хийп ” – „ Джулай морнинт ”.

В първите издания на празника вокалист при изгрева беше Джон Лоутън, вокалист на именитата рок група, а посетителите бяха по няколко хиляди.

Джон Лоутън този път пя в Тутракан. Там бяха и Б.Т.Р. Там тъкмо в 05.00 ч. бе изпълнена емблематичната ария.

И този юли стотици се събраха на плажа в Бургас, с цел да посрещнат слънцето, което там изгря в 5:36 часа.

Плажният ваучър стартира в 18 часа на 30 юни. За положителното въодушевление се погрижиха 10 страхотни рок банди. Сред тях бяха „ JEREMY? “, „ Джинджифил “ (в която се причислиха Филип Аврамов и Калин Вельов), „ Силует “, „ Sevi “, „ SAINT ELECTRICS “, „ REWIND “, „ RED LIGHT DESTRICT PROJECT “ и „ ФЕНИКС “.

Джулай, или Джулай Морнинг (Юлско утро), е традиция в България, обвързвана с хипи придвижването, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Името на празника се свързва с известната ария July Morning на британската рок-група „ Юрая Хийп “ от 1971 година На всеки 30 юни против 1 юли доста хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, с цел да посрещнат дружно изгрева на Слънцето. Така считат, че се пречистват пред него, някои вършат връзка с езически или религиозни обреди.

Въпреки че обичаят е повлиян от международното хипи придвижване от 1960-те години, той съществува в България.

Джулаят е саморасъл за България заради естеството на неговото пораждане, като не се следи в други страни в Европа и по света.

Възниква като хипи празник във Варна през 1980 година, по-късно се празнуването реалокира в село Варвара, община Царево. Понастоящем се чества постоянно с присъединяване на Джон Лоутън в най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Твърди се, че е зародил като митинг против комунистическата власт, изразен в смисъла и внушението на едноименната ария на „ Юрая Хийп “. След рухването на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, само че неналичието на първоизточника за митинг трансформира с времето главната концепция на първото хипи придвижване в България.

В обществените мрежи набра скорост и самодейност за " Православен Джулай ". В 5 ч. сутринта стартира литийно шествие към нос Чиракмана. В античната базилика " Св. Св. безсребреници Козма и Дамян " се организира молебен в памет на светите братя лечители, чийто ден се отбелязва през днешния ден от православната черква.

В националния календар празникът е прочут още като свети Врач. Двамата братя Козма и Дамян били фамозни като лечители на душите и телата, които не вземали от излекуваните заболели нито пари, нито блага. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР