Днес е обявен ден на национален траур в Русия за

...
Днес е обявен ден на национален траур в Русия за
Коментари Харесай

Двама от атентаторите в Москва са били убити. Ден на траур в Русия

Днес е разгласен ден на народен печал в Русия за жертвите на петъчната офанзива против концертната зала в комплекса " Крокус сити " край Москва. Най-малко 133 души бяха убити при нападението, а ранените са над 140.

В телевизионно послание съветският президент Владимир Путин назова офанзивата " кървясъл атентат ". В същото време се оповестява за продължаващ обстрел в спора сред Русия и Украйна.

Отговорност за нападението против " Крокус сити хол " в град Красногорск пое " Ислямска страна ". В канала в " Телеграм " на свързаната с нея " осведомителна организация Амак " бе оповестена фотография на четиримата нападатели. Въпреки това съветският президент Владимир Путин сподели, че арестуваните са бягали към Украйна:

" Всичките четирима директни причинители на терористичния акт, всички тези, които са стреляли и са убивали хора, са открити и арестувани. Те са се пробвали да се укрият и са се движили към Украйна. По първични данни от украинска страна за тях е бил квалифициран " прозорец " за прекосяване на държавната граница ".

В отговор в обичайното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Путин търси способи да отклони виновността за всеобщото ликвидиране в концертна зала край Москва в петък. Той уточни, че Владимир Путин е мълчал 24 часа, преди да обвърже стрелците с Украйна:

" Всичко е безусловно предвидимо. Тези стотици хиляди руснаци, които в този момент убиват на украинска земя, сигурно ще бъдат задоволителни да спрат всички терористи. И в случай че руснаците са подготвени безмълвно да умират и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин още веднъж ще се опита да обърне сходна обстановка в своя персонална изгода ".

Федералната работа за сигурност заяви за общо 11 арестувани. Четирима от тях, за които се подозира, че са директно забъркани в офанзивата, са задгранични жители.

На този декор нощес беше обявено, че съветските системи за противовъздушна защита са свалили денем повече от 10 ракети над кримското пристанище Севастопол. Назначеният от Русия районен губернатор съобщи, че една жена е потърпевша от шрапнел и има нанесени вреди на инфраструктура, в това число офис постройка и газопровод.

Рано тази заран Русия нанесе въздушен удар по Киев. Системите за противовъздушна защита на Украйна отблъснаха офанзивата, оповестиха украински публични лица. Кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщи, че в столицата е имало детонации. Съобщава се и за гърмежи в Лвовска област.

Заради съветската въздушна офанзива против западната част на Украйна и наоколо до полската граница рано тази заран са били задействани полски и съюзнически самолети.

 

Двама от участниците в нападението против " Крокус Сити Хол " в Москва са били убити, заяви Руската работа на Би Би Си, предава БНР.

Медията разполага с копие от паспорта на единия от тях, който е от Таджикистан.

Източник на Руската работа на Би Би Си, който е на мястото на събитието, твърди, че минимум двама от нападателите са убити. Единият - в самата зала, за който се споделя, че е бил на 25 години, а дугият - в региона на Брянск, където силите за сигурност са спрели бял автомобил марка " Рено ".

Би Би Си разполага с копие от паспорта на втория терорист. Той е 30-годишен жител на Таджикистан, само че медията оповестява, че на този стадий не може да разгласява името му. За него обаче се знае, че през 2018 година градският съд в съветския град Подолск е открил, че таджикският жител е нарушил правилото за 90-дневен престой в Руската федерация, бил е санкциониран 5000 рубли и му е било подредено да напусне страната.

Би Би Си разполага и с копие от документите на един от арестуваните терористи. Това е Шамсидин Фаридуни, роден на 17 септември 1998 година.

Съобщено беше също, че съгласно наличните данни 1,5 милиона жители на Таджикистан са работили в Русия и доста от тях имат съветско поданство.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР