Днес е Никулден. Един от най-важните православни празници и е

...
Днес е Никулден. Един от най-важните православни празници и е
Коментари Харесай

Днес празнуваме един от най-големите православни празници! Ето от къде тръгва историята на Никулден…

Днес е Никулден. Един от най-важните православни празници и е отдаден на Свети Николай Мирликийски, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември и на него честват всички хора, чиито имена са производни или близки до името на Николай – Никол, Никола, Николина, Ния и други

Денят се празнува и в фамилиите, в които няма именник. Традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се вършат дребни дарове, които се скриват в обувки или чорапи, с цел да ги намерят на сутринта. Този бит води началото си от светеца като донор на бедните.

6 декември Българската православна черква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е индивидът, който неусетно подмята кесии със злато в дома на обеднял татко и той омъжва трите си дъщери.

На него се приписват и доста чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 година в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 година мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и в този момент, съхранявани в преднамерено издигната, отдадена на светеца базилика.

В православната религия на българите светецът Николай, чието име значи „ Побеждаващ”, се уважава и като патрон на риболовците. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е стопанин на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се сервира риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни на този ден вечерта на децата се вършат дребни дарове, които се скриват в обувки или чорапи, с цел да ги намерят на сутринта. Този бит води началото си от славата на светеца като донор на бедните.

Имен ден честват: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница

Изто1ник: Пик
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР