Днес е Никулден - ден за почит към свети Николай

...
Днес е Никулден - ден за почит към свети Николай
Коментари Харесай

Днес е Никулден

Днес е Никулден - ден за респект към свети Николай Мирликийски Чудотворец и празник на риболовците, моряците и банкерите. Днес празника си отбелязва и град Бургас.

Никулден има значимо място в българската празнична традиция. Според националните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да върви, кораби да води, по морета ветрове да стопира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в намерено море. Рибарите, моряците и техните фамилии вземат участие в тържествената литургия, а по-късно провеждат буйни празненства за Никулден.

Имен ден честват Никола, Николай, Никол, Николина, Николета.

В столичния храм " Свети Николай " тази заран ще бъде отслужена празнична света литургия. Тя ще бъде възглавена от игумена на Троянския манастир свещеник Сионий.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 година в Ликия, Мала Азия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той участвал на Първия космополитен събор в Никея. Умира през 325 година, оставяйки след себе си загатна за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на злополуките.

Българите почитат Св. Николай и като страж на фамилията, жилището и добротата. На този ден се украсява и коледната елха.

Днес се подготвя богата празнична софра, като главното ядене е риба.

 Днес е Никулден
© Надежда Чипева, Капитал

Тя се подготвя по разнообразни способи в другите региони, само че постоянно от всички риби се отдава желанието на шаранa. Смята се, че шаранът е " прислужникът " на Свeти Никола. На този ден нормално се напомня тази история: един път, когато светецът в откритото море е бил уловен от бурята и заради дупката на дъното в лодката почнала да навлиза вода, той бръкнал във водата с ръка, извадил оттова един шаран и запушил дупката с него. Оттогава шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът от време на време е именуван Рибен Св. Никола.

На 6 декември шаранът не е просто манджа, а обред - самобитно жертвоприношение към светеца, признателност за закрилата в инциденти, вяра за благоденствие и наслада, молитва за здраве и благодат. На масата се слагат и разнообразни обредни хлябове и доста постни ястия. Трапезата не се подвига през целия ден и до късно през нощта е разполагаем на домакини и посетители. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Шаранът се подготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ядене се назовава " рибник ". Също може да се подготви и печен шаран.

Никулденската риба би трябвало наложително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от риболовците, печена на самия бряг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР