Днес е Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или

...
Днес е Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или
Коментари Харесай

Голям празник: Днес е Неделя Сиропустна или Сирни заговезни. Искаме прошка

Днес е Неделя Сиропустна, именуван от народа Сирни Заговезни или Прошка. Той се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни стартира Великият пост

Традиционният привет на доста места в страната за този ден е: " Простено - елементарни! ".

Сирни заговезни е значим зимно-пролетен празник в националния календар. Празникът се празнува седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се извършват разнообразни обреди и традиции. Това е времето на кукерите.



На празничната софра се поставят млечни и яйчени артикули. Всеки ерген изстрелва с примитивно изработен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на девойките, които момчетата харесват. През седмицата – в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също по този начин, се палят огньове и откакто прегорят, се прескачат за здраве. После към тях се играят хора и се пеят песни.

Oбичаят „ оратници “, това са факли от плява, които всеки собственик завърта към главата си и по този метод прогонва бълхите от къщата. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, с цел да гаси пламъците, до момента в който тя самата събира стрелите. Която мома събере най-вече стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

За трапезата на Заговезни се подготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се прави и обичаят „ хамкане “: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от фамилията, основно децата, се пробва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари родственици и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и желаят амнистия и целуват ръка на домакините, като изричат обичайните думи на прошката: „ Прости! “, „ Простено!!! “ пък е наложителният отговор. Затова празникът е прочут още и като Прошка (В някои региони на западните територии обитаеми с българско население назовават празника „ Прошка “).

Вечерта цялото семейство се събира у дома.

Характерен за празника е обичаят Оратници, обвързван със запалването на празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което съгласно националните поверия носи здраве. В Североизточна България ритуалът е прочут като Паликош.

По Заговезни има бит и хората да се маскират. Традицията датира още от Средновековието и даже доста преди този момент, само че в България тя е публикувана единствено в някои краища. Маските би трябвало да прогонят злите духове, които бродят сред хората. Карнавалът символизира успеха на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.

Източник: Уикипедия

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР