Днес е Светли петък след Великден или известен още като

...
Днес е Светли петък след Великден или известен още като
Коментари Харесай

Може да е петък 13-и, но е и летният Петковден! Празник имат пет красиви имена

Днес е Светли петък след Великден или прочут още като Живоприемни източник. В Тракийските села петъкът след Великден се назовава още летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

Петък е считан за ден на света Петка, настойничката на дамите и на женската домашна работа. Навсякъде имат вяра, че това е тежък и неприятен ден. Всеки петък е постен ден, през който се съблюдава полово табу. В петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.

През годината има дванадесет неприятни петъци, през които се не разрешава всякаква домакинска работа, съблюдава се непоколебим пост и полово табу. Това са черните петъци против Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

Колкото и да е неприятен днешният петък 13-и, то той е празник за всички, които носят имената Жива, Живка, Живко, Жишо и Зоя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР