Днес е насрочено разпоредително заседание по делото за изтеклите данни

...
Днес е насрочено разпоредително заседание по делото за изтеклите данни
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу НАП за теча на лични данни на милиони българи

Днес е планувано разпоредително съвещание по делото за изтеклите данни от Национална агенция за приходите , оповестиха от Съдебната палата.

До момента трима магистрати от Софийския областен съд са си създали отказ от делото против наказателното разпореждане, с което на Национална агенция за приходите беше наложена имуществена глоба от 5,1 млн. лв. , защото техните данни също са изтекли при пробива на ИТ системите на приходната организация.

Глобата беше постановена на 29 август 2019 година, когато Комисията за отбрана на персоналните данни /КЗЛД/ откри, че Национална агенция за приходите не е приложила подобаващи механически и организационни ограничения , вследствие на което е сбъднат неоторизиран достъп до системите ѝ и са публикувани нелегално имена, ЕГН, адреси, имейли, телефони, данни от годишни данъчни заявления, от информации за изплатени приходи, от осигурителни заявления, за здравноосигурителни вноски. КЗЛД откри, че от теча са наранени общо 6 074 140 души, от които близо 2 млн. към този момент са умряли.

От Национална агенция за приходите апелираха глобата и обясниха, че главният им претекст е, че приключването на данните е станало вследствие на закононарушение, което е осъществено без значение и макар подхванатите механически и организационни ограничения за отбрана . Като обмислят дали да се причислят като цивилен просител към наказателното дело. То обаче към момента не е в съда.

За офанзивата са обвиняване в тероризъм и формиране и управление на незаконна група с користна цел притежателя на „ Тад груп “ Иван Тодоров, служителя във компанията Кристиян Бойков и комерсиалния шеф Георги Янков. Само Тодоров е в ареста, а другите двама са на независимост против гаранции от по 20 000 лв. .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР