Днес е много тежък ден. Тази среща е посветена на

...
Днес е много тежък ден. Тази среща е посветена на
Коментари Харесай

Генералният консул на България в Одеса: Гордо носете българското в сърцата си, България стои зад вас

" Днес е доста тежък ден. Тази среща е отдадена на Деня на освобождението на България от османско иго. Най-напред дано да почетем паметта на починалите украински жители и бесарабски българи с едноминутно безмълвие ", стартира своето приветствено слово генералният консул на България в град Одеса Светослав Иванов по време на срещата през днешния ден, в деня на националния празник на България – 3 март, с представители на българската общественост в Одеска област.
Прочетете още
Той акцентира, че в тежките условия на войната в Украйна помощта на България е както към българската общественост в Украйна, по този начин и към самата Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Генералният ни консул, подчертава, че в залата са се събрали представители на българското малцинство, украински жители. " От България дойде делегация, дружно с нашите посетители желаеме да ви покажем нашата взаимност към вас и към Украйна ", сподели той.

" Днес България отбелязва 3 март - Деня на освобождението на България от османско иго. На тази дата е подписан Санстефанският кротичък контракт, с който се поставя началото на българската страна ", акцентира Светослав Иванов.

Той напомни, че по-късно се реализира и Съединението на България. Българската страна е изживяла през интервала от 1396 до 1878 година едни от най-тежките години в своята история.

" Сега България е пълновръстен член на Европейския съюз и НАТО. Явно и Украйна би трябвало да мине своя път, доста тежък път. Пътят на свободата. От сърце поисквам да пристигна денят на края на войната ", сподели българският посланик.

" В края на 18-и и началото на началото на 19-и век вашите предшественици са пристигнали тук преди повече 200 години. През тези 200 години те резервират българската просвета, българския език, българското съзнание, за което показвам своето почитание и почит ", продължи в приветственото си слово Иванов.

Генералният консул означи, че огромна част от българските революционери, писатели и възрожденци са живели отвън България – Букурещ, Браила, Одеса.

" Един от нашите национални герои Христо Ботев прекарва част от живота си в Одеса. През 1863-1866 година той е възпитаник във 2-ра мъжка гимназия в Одеса. После работи като преподавател в бесарабското българско село Задунаевка. Къщата, където е живял Ботев там, е благосъстоятелност на МОН на България и следва да открит в нея културно-образователен център, където вашите деца и децата от българските неделни учебни заведения да се срещат с историята на България, с живота с Христо Ботев ", сподели още Светослав Иванов.

Той добави, че различен публицист, който е живял в Одеса, е патриархът на българската литература Иван Вазов. В Одеса той написва романа " Под игото. " В него Вазов доста тъкмо разказва живота на българите по време на турското иго, сподели дипломатът и продължи, че малко по-късно различен публицист Алеко Константинов е приключил юридическия факултет на Одеския университет. На 4 март в постройката на юридическия факултет на Одеския народен университет " И.И. Мечников " ще бъде открита паметна плоча.

" България поддържа независимостта, суверенитета и целостта на Украйна в интернационално приетите й граници. България поддържа доста съществено Украйна в тази несправедлива война в експанзията й против Русия. Тя го демонстрира по един неоспорим метод в продължение на тези две години. Освен с интензивните контакти на политическо равнище, по този начин и с финансирането по обособени стратегии, които подкрепят на организациите с българско съзнание в Украйна ", акцентира Светослав Иванов.

Генералният консул на България пожела на присъстващите представители на българската общественост гордо да носят българското в сърцата си и това, че България е доста добър сътрудник на Украйна и стои зад българите тук.

На срещата в Генералното консулство участваха представители на локалното самоуправление и на обществеността от български генезис: кметът на град Болград Сергей Димитриев, ректорът на Одеския държавен поземлен университет Михаил Брошков, шефът на Болградската гимназия " Георги Раковски " Снежана Скорич, шефът на Всеукраинския център за българска просвета в град Одеса Димитър Терзи, виновният секретар и вицепрезидент на Асоциацията на българите в Украйна Михаил Радев, ръководителят на Конгреса на българите в Украйна Юрий Граматик, ръководителят на Българското национално заседание в Украйна Валерий Твердовски, ръководителят на Асамблеята на българите в Украйна и редактор на вестник " Роден край " Дора Костова, ръководителят на Измаилската българска община " Света София " Николай Иванов, ръководителят на Кировоградската регионална българска организация " Нашите хора " Сергей Осадчий, шефът на Измаилското БНУ " Светлица " Светлана Кравченко.

В срещата участваха и заместник-председателят на Народното събрание на България Росица Кирова, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, столичният общински консултант Драгомир Младенов, деканът на Геолого-географския факултет на СУ " Свети Климент Охридски " проф. Климент Найденов, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР