Днес е Международният ден на динята и в тази връзка

...
Днес е Международният ден на динята и в тази връзка
Коментари Харесай

10 интересни факта за динята по повод международния й ден


Днес е Международният ден на динята и в тази връзка ви предлагаме 10 любопитни обстоятелството за плода...или по-точно зеленчука.

Заради сладкия си усет, дините са считани за плод и те фактически порастват като плод от цветчета, опрашвани от пчели. От ботаническа позиция дините са плод, тъй като имат семена. Но доста градинари ги считат за зарзават и ги отглеждат в градината си дружно с летни зеленчуци, като грах и царевица, написа Рrofit.bg.

Без да загатваме, че дините са част от ботаническото семейство Тиквови, дружно с краставицата и тиквата.

1. Дините са били отглеждани в Египет повече от 5000 години. Египтяните изобразявали дини в рисунки на стените на гробовете и даже оставяли любеница до мъртвеца, с цел да се храни по пътя към подземния свят.

2. За татковина на дините се счита Южна Африка, а в Китай са отглеждани още през X век. В страната гостите носят дини като подарък на домакините си.

3. Смята се, че дините се популяризират всеобщо у нас по време на нашествието на турците на Балканския полуостров. Днес производството им е концентрирано в Любимец, Харманли, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Видин, Свищов, Силистра и Добрич.

Още по трмата четете ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР