Днес е исторически ден - за първи път в света

...
Днес е исторически ден - за първи път в света
Коментари Харесай

За първи път имаме закон за регулиране на изкуствения интелект: Петър Витанов

Днес е исторически ден - за първи път в света имаме закон за контролиране на изкуствения разсъдък. Това разяснява Петър Витанов, който е един от водещите депутати в Европейския парламент по закона, регулиращ потреблението на изкуствения разсъдък.

Представители на държавите-членки на Европейския съюз и на Европейския парламент реализираха съглашение за разпоредбите след тежки договаряния, траяли три денонощия, част от които беше и българският екип. Споразумението касае въвеждането на по-строги правила главно потреблението на изкуствен интелект в Европейския съюз, а Европейският парламент го дефинира като първия закон за изкуствения разсъдък в света.
" Важно е, че с този закон се вкарва категоризация – колкото по-потенциално рискова е една система, на толкоз повече условия би трябвало да дава отговор. Той разрешава развиването на новите технологии, само че в това време задължава високотехнологичните компании да съблюдават редица етични и морални правила и не разрешава съществуващи дискриминационни практики, свързани с биометрична идентификация в действително време. Оставя индивида да управлява тези системи ", съобщи Петър Витанов.

" Най-важната борба беше да създадем такива правила, съгласно които огромните софтуерни колоси да са задължени да съблюдават редица условия, тъй че елементарните хора да са предпазени от посягане върху личността им, от нерегламентирано наблюдаване, следене на данни ", добави Витанов.
Проектът на нормативен акт беше препоръчан от Европейската комисия през април 2021 година Споразумението по новите правила изисква от основополагащите модели за изкуствен интелект да дават отговор на отговорностите за бистрота, преди да бъдат пуснати на пазара.

Законодателството планува и условие държавните управления да могат да употребяват биометрично наблюдаване на хората в действително време на публични места единствено в случаи, когато става дума за търсене на жертви на тежки закононарушения, за предварителна защита на същински, сегашни или планувани съществени закани, като терористични офанзиви, или за търсене на хора, обвинени за най-сериозни закононарушения. Споразумението не разрешава манипулиране на когнитивното държание, нецелевото събиране на лицеви изображения от интернет или от охранителни камери, а също и системите за обществено оценяване или за биометрична категоризация за интервенция в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, половата ориентировка и расовата принадлежност.

В основата на плана има лист от правила, които ще се постановат единствено на системите, преценени като високорискови, по-специално тези, които се употребяват в региона на сериозната инфраструктура, образованието, човешките запаси, поддържането на публичния ред. Тези системи ще бъдат подложени на серия от отговорности, като да вземем за пример такива, които плануват човешки надзор над машината, определяне на техническа документи и основаването на система за ръководство на риска. Законодателството планува специфични правила и за системите за изкуствен интелект, които взаимодействат с хората. Те ще бъдат задължени да осведомят потребителя, че той поддържа връзка с машина, а не с същински човек.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР