Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден

...
Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден
Коментари Харесай

Днес е голяма Задушница преди Великия пост

Днес е огромната Задушница преди Великия пост. В съботния ден против Неделя Месопустна (Месни заговезни) Църквата прави помен в чест на  мъртвите. Както демонстрира името „ Задушница ”, това е ден за възпоменаване  на душите на умрелите. Такъв общ помен за умрелите Църквата прави три пъти в годината: в  съботния ден против Неделя Месопустна (пред Великия пост), в съботния ден против Петдесетница (наричана Черешова задушница) и в съботния ден против Архангеловден – Архангелова задушница.

Задушниците постоянно са в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл Църквата е определила съботата за ден на починалите. На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се напомня картината на Страшния съд. Великият пост стартира от понеделник след Неделя Сиропустна (Сирни заговезни).

Църквата има вяра във Възкресението на Иисус Христос, който е възкръснал, с цел да възкреси и нас и да подари на хората безконечния живот, за който са основани - " Христос възкръсна от мъртвите, със гибелта Си гибелта победи и на ония, които са в гробовете, живот подари ".

Един ден и нашите покойници, и всички умряли в Христа ще възкръснат за безконечен живот, както споделя свети деятел Павел в Посланието си до римляните: " Ако пък сме умрели с Христа, имаме вяра, че и ще живеем с него ".

Според думите на Спасителя умрелите не умират в същинския смисъл на думата, а минават при гибелта си от земния във безконечния живот. Съгласно Свещеното Писание незабавно след гибелта на телата душите отиват в отвъдния свят и не престават там съзнателния си живот. Телесната гибел не прекъсва единството сред вярващите в Христос, пребиваващи в Църквата. Затова на тях – постоянно живите в Бога – отдаваме респект и самопризнание и измолваме амнистия от Бог.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР