Днес е голям ден за Северна Македония и за македонския

...
Днес е голям ден за Северна Македония и за македонския
Коментари Харесай

Скопие подписа договор с „Фронтекс“ на „чист македонски език“

„ Днес е огромен ден за Северна Македония и за македонския народ. Подписахме контракта с „ Фронтекс “ на македонски език, без бележки под линия, без звездички и без допълнения. И без неразбираеми формулировки. Чист македонски език. “

Това разгласи тържествено министър председателят на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски.

Той приказва на конференция в Скопие с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Повод бе подписването от Европейски Съюз и РСМ на съглашение за оперативно съдействие в ръководството на границите с европейската организация „ Фронтекс “ за защита на външните граници на Съюза.

Документът е и първият контракт, който Скопие подписва с Брюксел на „ чист македонски език “ дружно с всички други езици в Европейски Съюз, посочи Ковачевски.

Той се похвали, че е дал това заричане на жителите на страната и че то е изпълнено. Същото заричане му дала персонално Урсула фон дер Лайен при започването на междуправителствената конференция на 19 юли.

„ Имаме 24 разнообразни езика в Европейски Съюз, уповавам се скоро да имаме 25, откакто имаме Северна Македония в Съюза “, сподели Фон дер Лайен на церемонията.

На тържественото събитие бяха особено поканени проф. Симона Груевска - шеф на Института за македонски език „ Кръстьо (Кръсте) Мисирков “, и ръководителят на Съвета за македонски език проф. Людмил Спасов.

След подписването на контракта с „ Фронтекс “ РСМ ще може да оказва помощ в битката с незаконната миграция.

Скопският министър председател трансформира последвалата конференция в реклама на достиженията на своето държавно управление Той приказва над 20 минути без спиране.

„ С днешния акт на процедура бе показана деструктивността на всички, които с мегафони пред тази постройка (на държавното управление – б.р.) безкрупулно лъжеха, че това в никакъв случай няма да се случи и че македонският език постоянно ще бъде с някаква записка под линия ли допълнение. Лъжите се провалиха, а жителите не знам за кой път видяха кой е довереният сътрудник, който ще ги изведе на европейския път, и кой се възползва от неистини и операции, с цел да всее боязън и неустановеност, да подкопае доверието в институциите и вярата в Европа “, сподели Димитър Ковачевски.

С подписването на съглашението с „ Фронтекс “ статутът на служебната приложимост на македонския език се издига на напълно друго ниво, уточни министър-председателят.

Една от дискутираните сред Ковачевски и Фон дер Лайен тематики бе смяната в конституцията на РСМ, с цел да бъдат вписани в преамбюла й българите в страната.

„ Сигурна съм, че в РСМ ще бъде реализирано болшинство и ще се гласоподава позитивно за измененията в конституцията. Вие постигнахте доста, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите безапелационни причини, с цел да осъзнае всеки, че е отворен да способства за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да осъществят фантазията на младежите в Северна Македония, които желаят да бъдат част от Европейски Съюз “, сподели ръководителят на Комисията.

Урсула фон дер Лайен показа пакет с поддръжка за справяне с енергийната рецесия на Западните Балкани. Като незабавна бюджетна поддръжка за РСМ е очакван грант в размер на 80 милиона евро.

„ Това ще помогне за справяне с високата цена на силата за вашите жители и компании. Ще го завършваме до края на годината, с цел да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Има планувани 500 милиона евро безплатни средства за целия район, които да влагаме в това, което е належащо в този момент, с цел да получим нашата енергийна самостоятелност - за вложение в енергийна съгласуваност, в енергийна успеваемост и, несъмнено, във възобновима сила ”, добави Фон дер Лайен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР