Днес е една от важните дати в историята на Барселона

...
Днес е една от важните дати в историята на Барселона
Коментари Харесай

Стоичков платил огромна сума за българската телевизия

Днес е една от значимите дати в историята на Барселона и на българския футбол. За първи път каталунският отбор става европейски клубен първенец. За първи път български футболист печели трофей от континенталните шампионати. На 20 май 1992 година Барса прегръща КЕШ, откакто на финала побеждава Сампдория с 1:0 след продължение, напомня Блиц.

Това е последното издание на шампионата под това име. От идващия сезон УЕФА го преименува на Шампионска лига. За първи път е въведена и групова фаза. Това е и сезонът, в който британските клубове се завръщат в шампионския шампионат на Европа след приключването на наказанието поради нещастието на стадион „ Хейзел “ на финала на КЕШ през 1985 година. За финален път тим от територията на Германска демократична република взе участие в конкуренцията. Носителят на трофея от предходния сезон Цървена звезда пък не може да семейства в Белград поради войната в Югославия и наложеното ембарго от Организация на обединените нации. Заради това „ червено-белите “ играят два от мачовете си от полуфиналната група в София.

Още в първия кръг Барселона се оправя с последния в историята първенец на Германска демократична република – Ханза (Росток). Записани са победа с 3:0 вкъщи и загуба с 0:1 като посетител. Другият финалист Сампдория пък минава елементарно през норвежкия Розенборг. Във втория кръг каталунците, водени от Йохан Кройф, още веднъж имат немски съперник. Това е първенецът на Федерална Република Германия Кайзерслаутерн, отстранил в първия кръг българския отличник Етър. Чики Бегиристайн вкарва и двата гола за успеха с 2:0 вкъщи, само че „ алените дяволи “ са на път да преодолеят Барса, откакто четвърт час преди края водят с 3:0. В последната минута Хосе Мари Бакеро бележи значимия гол за гостите. Сампдория също минава през иглени уши, защото отстранява мъчно Хондвед след загуба с 1:2 като посетител и победа с 3:1 вкъщи.

В полуфиналната група италианският отбор печели борбата за първото място с Цървена звезда и Андерлехт, а на последната четвърта позиция остава Панатинайкос. Домакинските мачове на Звезда против „ детелините “ и Сампдория са играни на стадион „ Българска войска “. В другата група Барселона води борба със Спарта (Прага) и Бенфика за първото място. То е обезпечено с победа с 2:1 над Бенфика в последния мач, а Стоичков се регистрира с гол и асистенция. Ицо приключва с четири гола в групата.

Така Барселона и Сампдория се класират на финала като спечелили в двете полуфинални групи. Вратарят на италианците Джанлука Палиука има много работа, само че съумява да се оправи с няколко удара на Стоичков, парира и изстрели на Хулио Салинас и Еусебио. Половин час преди края на постоянното време българинът е покрай разкриване на резултата. Пас на Михаел Лаудруп намира Стоичков, който стреля около Палиука, само че топката се отбива в десния непряк дирек на вратата. Малко по-късно Виали пропуща чиста опция за отбора от Генуа.

Стига се до продължения, където в 111-ата минута Роналд Куман от фаул вкарва гола на успеха. Преди удара му Ицо леко бутва топката и холандецът с познатата си тупалка раздрусва мрежата.

Впоследствие Стоичков признава, че персонално е платил, с цел да може финалът от „ Уембли “ да се излъчи непосредствено по българската телевизия.

По време на награждаването Ицо смайва кралското семейство, откакто сяда на кралската ложа, вдигайки скъпия трофей.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР