Днес е един от онези дни, в които се чувствам

...
Днес е един от онези дни, в които се чувствам
Коментари Харесай

Първите 50 медици завършиха курса за оказване на спешна помощ по въздуха

" Днес е един от тези дни, в които се усещам горделив и задоволен от добре свършената работа по пътя на най-важната задача – здравето на българските жители. Броени дни след отбелязването на Световния ден на незабавната медицина – 27 май, имаме мотив да се поздравим с още един триумф в това толкоз объркано, толкоз коментирано и в същото време незадоволително оценено от обществото направление на опазването на здравето – незабавната здравна помощ ", това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на формалната гала по връчването на удостоверенията на първите 50 лекари и медицински сестри, минали сполучливо първия по рода си в България курс за „ Оказване на незабавна здравна помощ по въздуха. “ На събитието участва и заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Министър Меджидиев акцентира, че след години на разисквания от предишни държавни управления най-сетне се основава Център за незабавна здравна помощ по въздуха, за стабилно решение на въпроса за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на лица със незабавни положения, при които е неотложно превозване във допустимо най-кратки периоди на огромни дистанции. Той добави, че се обмисля напълно скоро миналите курса да бъдат изпратени на петдневно посещаване в Центъра за незабавна здравна помощ в Италия, който е един от най-големите в Европа и където на място да се срещнат с опциите за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха.

„ Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-накрая ще можем да предоставяме навременна помощ, даже и в най-отдалечените места. А България ще има медицински услуги на международно равнище. HEMS , със своята дарба за бързо постигане и достъп до пациенти в отдалечени и сложни условия, ще революционализира метода, по който реагираме на незабавни медицински случаи “, сподели от своя страна вицепремиерът Пеканов.

Той добави, че по Плана за възобновяване и резистентност има заложен сериозен финансов запас за оказване на здравна помощ по въздуха, за модернизиране на болнични заведения, на лечебните заведения за педиатрична, онкологична и  психиатрична помощ, за създаване на центрове за лекуване на инсулти, само че всичко това би трябвало да върви с промени. " Една от тях е за основаване на фонд за поощряване на по-балансирано систематизиране на медицински експерти в страната, тъй че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи ", сподели още Пеканов.

По време на събитието здравният министър напомни, че процедурата по идването на първите дава хеликоптера се чака да завърши към 15 юни.   Пилотите на първите два хеликоптера ще бъдат чужденци, които са извънредно квалифицирани фрагменти. Той разясни още, че базите са подготвени и че ще има и подготвени площадки, като задачата е да се съблюдава „ златният час “ при незабавен случай.

В умозаключение доктор Меджидиев поздрави курсистите за смелостта, с която са се впуснали в една от най-трудните, само че и най-хуманните специалности като медицината. Той изрече своята признателност към управлението на Военномедицинска академия – София и на сътрудниците си от Симулационния център, които са създали допустима реализацията на образованията. „ Впечатлен съм от основаната организация и имам вяра, че интензивната стратегия на курса ще приготви извънредно способени фрагменти, способни да се оправят и в най-трудните обстановки “, разяснява министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР