Днес е един от най-големите празници – Гергьовден, Деня на

...
Днес е един от най-големите празници – Гергьовден, Деня на
Коментари Харесай

На днешния празник: Има 3 забрани и 23 традиции, които трябва да спазваме

Днес е един от най-големите празници – Гергьовден, Деня на храбростта, моментът, в който Свети Георги побеждава змея. За да е щастлива годината ни, от прастари времена би трябвало да съблюдаваме три забрани и да следваме 23 обичаи, написа " Стандарт ". Ето кои са те:

Забрани:

1. Вечерта преди Гергьовден не се дава заем, изключително от млякото, сиренето, маслото, изобщо от млечните артикули, с цел да не изгубят млякото животните.

2. През Гергьовден не се зачева дете, с цел да не се роди с кусур.

3. На празника не би трябвало да се спи.

Традиции:

1. Срещу Гергьовден се пали свещ на вратите на всички здания, пред тях се слага филиз коприва и клонка от глог.

2. Сутринта на празника, който стане най-рано, умива лицето си с филиз коприва и бърза да удари с копривата, спящите още по ходилата – да са пъргави през лятото и с цел да не ги доближат несгоди.

3. С младо стръкче се удрят децата под завивките, до момента в който още спят, както и най-възрастната жена в дома – с цел да са здрави.

4. Под възглавницата се слага цъфнал глог – да са ранобудни хората.

5. С цветя, здравец и букова шума се украсяват вратите и прозорците на дома.

6. Пие се заран вода на гладно, " с цел да се пречисти кръвта “. Особено на хубаво е, в случай че се отпие от нов съд.

7. Рано сутринта дамите и децата берат по ливадите цветя, гороцвет, иглика, гергьовче… – от тях се вият венци за агнето, за овцата, която ще издоят първа, за ведрото, за шапката на пастира, за дома, за трапезата.

8. Ако преди изгрев слънце девойките се срешат под топола, косите им ще пораснат дълги като топола.

9. Ако госпожица се мери три пъти пред топола, ще израсне висока и стройна.

10. Всички се търкалят в росата за здраве.

11. С гергьовска роса се мият лицата срещу лунички.

12. С роса се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

На самия празник:

13. Болните вървят да се къпят в " лява вода “ – там, където водата завива наляво – и се надяват на излекуване.

14. За да оздравеят болните могат и да се провират три пъти под клоните на вековно дърво.

15. Къпането в река на празника защищава от тресчица.

16. Против болки в кръста се връзват върба или дрян, и три стръка от ръж или ечемик.

17. Празничният самун се замесва се от госпожица или млада булка с прясно налята вода от свежи цветя. Замесването е обред със специфични песни. С водата от котлето се ръсят децата и невести, харманът, кошарата и оборите. Водата за въвличане се топли върху жива плам. Огънят не би трябвало да има пламъци и дим. Във нея се слагат още бодил – да пази от зло, клончета от бук – да бухва млякото и да е в обилие.

18. За овчарите, козарите, говедарите се подготвят специфични кравайчета. А момите и невестите, когато им ги носят на кошарите би трябвало да обикалят с тях три пъти към постройките с цел да ги предпазят от вълшебства и заболявания.

19. Първото мляко се издоява със специфичен обред, като основната му цел е да провокира положително и щедро мляко и да защищити от вълшебства на бродници и мамници. Котлето за млякото се украсява с цветя и билки срещу зли очи, с див чесън, коприва, здравец, гергьовче, вързани с червен конец. Млякото се издоява през малко кравайче или сребърна гривна. Във котлето за магическо усилване на млякото може да се пуснат пръстен, гергьовско кокалче, совалка, яйце.

20. Първото мляко наложително се раздава на съседи и родственици, като дребна част от него се излива в река – " да тече по вода “ всичко през годината.

21. Под мястото на доене се заравя алено великденско яйце.

22. Агнето и хляба се освещават в черква. Едната плешка от агнето се дава на свещеника или се раздава за здраве и триумф. След службата се реди обща софра.

23. Всеки би трябвало да се люлее на люлка на Гергьовден. Който не се люлее, през лятото ще има неблагополучия и неприятен шанс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР