Днес е Денят на Голямото обединение – националният празник на

...
Днес е Денят на Голямото обединение – националният празник на
Коментари Харесай

Посланик Бръндуша Предеску: Румъния и България, истински приятели и близки съседи в Европа #AmbassadorTalks

Днес е Денят на Голямото обединяване – националният празник на Румъния, отбелязващ обединяването на Трансилвания, Бесарабия и Буковина с Румънското кралство през 1918 година По този специфичен случай поканихме Нейно Превъзходителство госпожа Бръндуша Предеску в нашата поредност от изявленията Ambassador Talks . Румъния е най-близкият комшия и другар на България, с който споделихме доста компликации и триумфи през последните две десетилетия. За нас беше чест да интервюираме Румънската посланичка по отношение на връзките сред нашите две страни. Vă dorim o lectură plăcută!

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

За Румъния, България е непосредствен комшия, приближен сътрудник и другар. Нашите страни споделят доста положителни двустранни връзки и задълбочено партньорство, подкрепено от общите ни ползи като държави-членки на Европейски Съюз и съдружници в НАТО. Икономическите и комерсиалните връзки, взаимните вложения се уголемяват от година на година, като географската непосредственост и споделеното възприятие за предприемачество съставляват едно огромно преимущество.

Динамиката на румънско-българското съдействие на най-високо равнище, както и сред министерства, организации, локални управляващи през последните години е доказателство за качеството на нашите двустранни връзки, изключително настоящи в подтекста на актуалната районна сигурност. Също по този начин двете държавни управления си уреждат срещи постоянно в границите на Съвет за съдействие на високо равнище. Очакваме с неспокойствие идващото взаимно съвещание на Съвета, което да бъде проведено незабавно щом изискванията разрешат това.

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Аз и моят екип работим всекидневно за улеснение и в допълнение разширение на разговора сред ръководещите в нашите страни във всички области от съвместен интерес и за идентифициране на нови вероятности за съдействие.

Повишената съгласуваност в целия район може да бъде обслужвана най-добре от увеличената съгласуваност сред нашите две страни, от превръщането на Дунав в плавателна река през цялата година, до умножаване на опциите за пресичането й, до съдействие в региона на енергийния преход до увеличение на още повече културния и туристическия продан.

В кратковременен проект чакаме позитивно решение по отношение на присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. И двете страни са изцяло готови, както беше ясно доказано от неотдавнашните експертни задачи за определяне на обстоятелствата, ръководени от Комисията. Особено в сегашния подтекст, характеризиращ се с продължаващата рецесия на сигурността, подбудена от съветската експанзия в Украйна, разширението на Шенгенското пространство би трябвало да бъде сложено в нова вероятност. Сега повече от всеки път е ясно, че един сигурен, мощен и устойчив Европейски Съюз разчита на единение и взаимност. Поради това е значимо да се укрепи вътрешната сигурност на Съюза и да се отстрани всяка фрагментация в границите на зоната за свободно придвижване.

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

Това, което намирам за впечатляващо, когато човек огледа предишното на България, е способността да процъфтява в лицето на неволи и компликации. И в най-тежките интервали на рецесия българският темперамент и просвета са надделявали.

Известно е, че България е била и е дом на някои от най-иновативните, изобретателни и надарени персони, дарили света със своите творения. Светите братя Кирил и Методий сигурно се открояват. Но във всички области на културата, изкуствата, науката, спорта се срещат велики българи, които са известни по целия свят, като да вземем за пример Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Панчо Владигеров или в сегашното Асен Йорданов,Кристо, Джон Атанасов, Райна Кабаиванска и Христо Стоичков.

Въпреки че огромна част от чарът на страната беше възпрепятстван да се развие по време на комунизма, считам, че напъните за възобновяване му бяха необикновено сполучливи. Особено през последните десетилетия България, както и моята страна Румъния, се развиха, изправени пред общи проблеми, като нашите жители споделяха сходни упования и желания.

Сложният път от тоталитаризма към демокрацията, по който поеха България и Румъния, приключи с присъединението на нашите две страни към НАТО и Европейския съюз. Това бяха години на дълбоки трансформации, които последователно дадоха възходяща динамичност на нашите двустранни връзки и ни накараха да се сближим, да се разбираме и поддържаме.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

България е известна със стратегическото си местонахождение в непосредствена непосредственост до нас, с положителни връзки към Азия и Близкия изток, висококвалифицирани експерти във всички браншове на стопанската система, конкурентни цени за правене на бизнес и, което е доста значимо, закрепен курс към еврото с вероятности за присъединение към единната валута. България се подрежда, както и моята страна, измежду най-динамичните стопански системи в Европейски Съюз. От позиция на румънския бизнес, тя е „ най-близо до дома “ във всички смисли на израза, дружелюбието и отвореността към техните съседи на север от Дунава, т.е. към нас, явно са преимущество, когато решавате къде да инвестирате парите си в чужбина.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България е страна с поразителна хубост. Страна с извънредно разнороден ландшафт, България има всичко, а по-късно и още малко. Енергични градове като София, Пловдив, Русе, Варна контрастират с хълмиста зелена околност, до момента в който дълбоките речни долини се извиват към величествените планини. Също по този начин е ужасно място за пътешественика, който търси доста да се наслаждения на яркото, слънчево време, зашеметяващите гледки и елегантните антични градове, които позлатяват бреговата линия на Черно море, с изобилието от евтини квартири, фантастична морска храна и прелестни плажове.

По-специално във връзка с туризма, само че освен, България може да се дефинира като сполучлива история. Мисля, че страната има голям капацитет да употребява най-големия си актив: хората – динамични, интелигентни, новаторски, конкурентоспособни. Като се има поради, че румънците към този момент няколко години обезпечават най-вече туристи, идващи в България през цялата година, надали мога да измисля способи да подобря марката на вашата страна в моята. Справята се отлично!

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

Румъния и България се сближиха още повече в тази специфична година, в която означаваме както 15-ата годишнина от присъединението на Румъния и България към Европейския съюз, по този начин и 30-ата годишнина от подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред Румъния и България. Това породи нова сила за двустранните връзки, която се отрази освен на политическо равнище, само че и в икономическо, обществено и културно отношение.

Искам да напомня, че превъзходният концерт на Румънския юношески оркестър с маестро Кристиан Мандеал в София се повтори с сходен концерт в Букурещ, който още веднъж събра известни оперни артисти от нашите страни.

Позволете ми да загатна и други значими моменти: съглашението за съдействие сред румънската и българската пресагенции, AGERPRES и Българска телеграфна агенция, формалното пускане на уеб страницата на румънски език на Българското национално радио (БНР), изложбите на модерно изкуство с художници от двете страни, както в Букурещ, по този начин и в София, други многочислени взаимни планове, които сближиха румънци и българи.

Разбира се, за нас коронното събитие на годината е честването на нашия Национален празник, на 1 декември - денят, в който честваме Голямото обедниение от 1918 година, когато всички румънски провинции са обединени под едно знаме.

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Пандемията от SARS-Cov 2 засегна цялата международна комерсиална система. Ефектите върху румънско-българската двустранна търговия обаче не бяха толкоз съществени поради бързата реакция на управляващите в нашите страни. Благодарение на отличното съдействие и съгласуваност във връзка с подхванатите санитарни ограничения, разпространяването на вируса от едната страна в другата беше арестувано и бизнесът не беше съществено обиден.

Въпреки това бизнес средата беше принудена да премисли метода на правене на бизнес в спешни обстановки. Това генерира впечатляващо нарастване на нашия търговски размер, тъй че общият продан за 8 месеца съгласно румънските статистически данни доближи гордите 7,76 милиарда евро, което е скок с съвсем 90% спрямо интервала на Covid пандемията.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

Има забележителен брой български вложители и предприемачи в Румъния и те знаят доста добре за преимуществата да работят там и да се усещат добре пристигнали. Най-големите притегателни точки за българския бизнес да идва в Румъния са близостта, размерите на пазара, тройно по-голям от българския, и чувството за познаване на страната и нейните хора. Изброих единствено част от факторите, довели до представянето на Румъния като втори търговски сътрудник на България измежду страните от Европейски Съюз.

Конкретният съвет е да се търсят благоприятни условия за вложения, изключително в бързо разрастващите се браншове в Румъния като, само че освен: възобновими енергийни източници, ИТ, цифровизацията.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

След като се причислих към Румънската работа за външни работи преди съвсем 3 десетилетия, имах привилегията да послужвам в разнообразни дипломатически длъжности и тук-там, които, дръзвам да настоявам, бяха в челните редици на напъните на моята страна за евроатлантическа интеграция. Службите в чужбина включват Виена, Берлин, Мюнхен като общоприет консул и Хага като дипломат. У дома ми беше поверено да управлявам разнообразни екипи от сътрудници, занимаващи се с разнородни тематики като правата на индивида в многостранните организации, Западните Балкани и районното съдействие, двустранните връзки със Северна Америка и, не на последно място, връзката и пресата.

И в този момент съм привилегирована и щастлива да послужвам като дипломат в България, страна от най-голямо значение за мен. Символично дойдох в София на 1 март предходната година, ден, в който се чества една обща красива традиция, а точно мартеницата за българите или Мърцишор за нас, румънците.

Очарователните места в България са доста - черноморското крайбрежие, което споделяме, вашият бряг, който за мен има спомагателен сексапил, археологическите съкровища на тракийски, гръцки и римски структури, античните манастири, светилища за славянско образование и предпазване на вековни занаяти. Особено одобрявам Пловдив – един от най-старите градове в Европа, Европейска столица на културата през 2019 година Но обичаното ми място към този момент е прелестното село Копривщица, където научих толкоз доста за интервала на Българското Възраждане, когато най-забележителните български интелектуалци и борци за национална еднаквост и независимост откриха леговище и протекция от османските гонения на север от Дунава, в моята страна.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

От позиция на румънка сигурно бих описал България като „ наш непосредствен комшия и другар “ и в качеството си на дипломат във вашата страна бих я нарекла „ моят дом покрай дома “.

Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску (родена през 1967 г.) е дипломат на Румъния в България от март 2021 година Преди това тя е била дипломат в Холандия и като непрекъснат представител в ОЗХО/Организацията за възбрана на химическите оръжия (2016 – 2020 г.). Други позиции, заемани в чужбина, са били общоприет консул в Мюнхен, Германия, заместник-ръководител на задачата към посолствата в Берлин и Виена и водещ посланик по въпросите на правата на индивида и малцинствата в непрекъснатата задача към ОССЕ/Виена. Тя също по този начин е работила като дипломат за специфични отговорности, специфичен представител на румънското председателство – в офиса на ОЧИС/Организацията за черноморско икономическо съдействие, със седалище в Истанбул, Турция. По време на своята съвсем 30-годишна дипломатическа кариера тя е управлявала разнообразни дирекции и отдели в Министерството на външните работи в Букурещ, като правата на индивида и интернационалните организации, двустранните връзки със Съединени американски щати и Канада, Западните Балкани и районните организации. Била е и народен координатор по Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район. Друга значима заемана служба е тази на представител на Министерство на външните работи и общоприет шеф по връзките и пресата. Тя стартира кариерата си като младши член на кабинета на министър-председателя. Тя беше поканена да влезе в държавното управление десетилетие по-късно, с цел да оглави като младши министър Националната организация за протекция на детето. Посланик Предеску е възпитаничка на немската гимназия в Букурещ. Учила е в университета в Букурещ със компетентност немска и англосаксонска лингвистика. Тя също по този начин е приключила Дипломатическата академия на Виена и има степен, еквивалентна на магистърска степен по защита и сигурност от Националния лицей по защита на румънското МО. Тя приказва британски, немски, френски и холандски.

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, госпожа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, господин Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, госпожа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, госпожа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, господин Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, госпожа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР