Днес е Денят на българския лекар. Православната църква почита паметта

...
Днес е Денят на българския лекар. Православната църква почита паметта
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Лекарите не се борят с пандемията, борят се за здравето ни

Днес е Денят на българския доктор. Православната черква уважава паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – настойник на българския народ. Празник е, само че празничното възприятие като че ли отсъства. Изместено е от паники и терзания към ковид. Повечето от сътрудниците ми през днешния ден няма да честват – ще бъдат на работа – в лечебните заведения, в колите за спешна помощ, в кабинетите за съвещания. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в послание във връзка Деня на българския доктор.

Ако в тази пандемия ме е боязън от нещо – то е, че българският доктор не се употребява с разбирането, което заслужава. Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки собствен пациент – вършат го до последно, давайки най-хубавото от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което би трябвало да почитаме и оценяваме.

Всяка година лекари губят живота си, инфектирани с заболяванията на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни сътрудници и близки. Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са доктор Юлиан Стаматов, доктор Нели Пандова, доктор Борислав Иванов, доктор Илияна Тодорова-Иванова, доктор Димитринка Ралева, доктор Ивелин Марков, доктор Муса Вакльов, доктор Емил Вакльов, доктор Марин Маринов, доктор Милан Първанов, доктор Асен Сенков,  д-р Петранка Лишковска, доктор Георги Хубчев. Тези сътрудници няма да честват. Отидоха си, тъй като избраха пациентите пред себе си.

Всички ние би трябвало да бъдем виновни и да съблюдаваме ограниченията. Така ще предпазим себе си и околните си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го. Не е време за предубеждения и тесни възгледи, за подценяване и подбив, за мерене на университетски трофеи и цитиране на научни писания. Не е време за политизиране. Времето е за човечност. Благодаря на сътрудниците за всичко, което вършат за здравето на своите пациенти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР