Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарниизбори на 27

...
Днес е ден за размисъл преди предсрочните парламентарниизбори на 27
Коментари Харесай

Днес е ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди предварителните парламентарниизбори на 27 октомври. Съгласно Изборния кодекс от среднощ на 26октомври до приключването на изборния ден в 20 часа на 27 октомври предизборната пропаганда е неразрешена.Не е позволено и оповестението на социологически изследвания под каквато и да е форма.

Централната изборна комисия(ЦИК)припомня, че медиитене би трябвало да нарушават закона и възбраните за пропаганда и разпространение на социологически данни в деня на вота.

За обявяване на резултати от изследвания за изхода от изборите Изборният кодекс планува наказания в размер над 1000 лв..Хилядичленове на секционни комисиикакто в страната, по този начин и в чужбина са ангажирани с подготовката на вота.

В предизборния ден се подреждат изборните пространства, които се запечатват под контрола на Министерство на вътрешните работи. В някоисекциище има видеонаблюдение. Замяна на машини за гласоподаване не е позволена. Устройствата се конфигурират от техници на " Сиела норма " исъщо се тестват. Допустима е единствено подмяна на захранващи кабели.

Българските жители зад граница ще могат да гласуватв общо 719 изборни секции в 57 страни, заяви Министерството на външните работи.Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите организации се не разрешава да оповестяват допитвания до публичното мнение във връзка изборите под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до оповестяване на края му.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.

В изборите ще вземат участие 28 политически обединения – 19 партии и девет обединения. В края на септемвриЦИК дефинира посредством чоп номерата напартиите и обединенията в бюлетината. Ще се гласоподава с хартия и машина, като според ИК вотът е равноценен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР