Днес е ден за размисъл, а утре ще изберем кой

...
Днес е ден за размисъл, а утре ще изберем кой
Коментари Харесай

Избираме нов парламент в пандемия: Строги мерки в секциите, подвижни урни и масово машинно гласуване

Днес е ден за размисъл, а на следващия ден ще изберем кой ще ни съставлява в идващия 45-ти парламент.
Политиците имаха месец да завоюват доверието на хората. Право на глас имат 6 635 654 души, по данни на ГРАО.

Необикновени ще бъдат тези избори поради пандемията.

На тях ще се осъществя и най-масовото машинно гласоподаване. Устройства ще има в съвсем 9 400 секции. Машините нямат връзка с интернет, нямат връзка и между тях, тъй че са надеждни.

Лесно и бързо - за минута става гласуването с с една от трите карти на машината.

Тя се слага в долния отвор на машината, с цел да се пресъздава бюлетината. Бюлетината се намира на три страници, на три екрана. С бутона " идващ " може да прелиства гласоподавателя, с цел да откри политическата партия или коалиция, за която желае да гласоподава или на последна страница с " не поддържам никого ". Аз да вземем за пример ще избера някои от политическите партии - без значение коя сега, с цел да можем да гласуваме и с преференция. Когато гласоподавател желае да поддържа избран претендент, би трябвало да натисне кръгчето с номерчето в кандидатската му листа. След като направи своя избор, минава през бутона обзор, с цел да се пресъздава екран, на който е записана политическата мощ, за която желае да гласоподава и името на претендента. Ако е склонен с избора, който е направил, натиска бутона " гласоподаване " и с това завършва гласуването на гласоподавателя. Разпечатва се квитанция от горния завършек на машината, в която също е записан неговия избор. Тя се сгъва с информацията във вътрешността. Картата се връща на секционната изборна комисия. Разписката се пуска в непрозрачната кутия, изяснява Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Машините не са свързани в мрежа и не може да бъдат манипулирани.

Тези избори ще бъдат по-различни. Дистанция, стерилизация и дисциплинираност ще има в секциите. Отделни входове и изходи и означение къде да се чака. Дори тъмната стаичка не би трябвало да има пердета, а да е обърната към стената, с цел да не допираме нищо. Ще гласуваме допълнително от 12 600 секции. Вот ще има и в 199 секции в лечебните заведения. Броят на преносимите урни за карантинирани е 46.

31 март. Николай си прави тест за ковид. Още вечерта излиза резултатът - позитивен. Николай попада в регистъра на инфектираните. Болестта обаче го лишава от правото му на глас.

И след това като се опитвахме да се свържем по телефоните, които са дадени при проблем нали - нито с тях можехме да се свържем, нито с омбудсмана, споделя Николай.

Просто това, че вашето име и вероятно адреса, на който сте карантинирани съществува като запис в РЗИ, не значи, че РЗИ е оторизирано да основава описи, изяснява Димитър Димитров, представител на ЦИК.

Mинус три гласа на тези избори единствено от фамилията Николай. За последните 3 дни инфектираните са близо 12 000.

В лечебните заведения ще може да се гласоподава. В Александровска ще има 4 секции. Една от тях - в коронавирус отделението. Кой ще може да пусне бюлетина:

Всички тези, които имат опцията да гласоподават, здравословното им положение разрешава това и са включени в описите, които се изготвят от основната здравна сестра на болничното заведение и управлението на клиниките, изяснява доктор Божидар Чукурланов, началник-отдел съгласуваност, информация и сигурност на Александровска болница.

Освен обичайното - урни и паравани - секционните комисии получавахa през днешния ден дезинфектанти и защитни средства.

Добре сме инструктирани, добре сме подготвени, добре сме оборудвани. Надявам се всичко да е обикновено, сподели Христина Делибашева - 31 СИК в София.

Около 1 500 представители на комисии ще предават изборни бумаги от в зала " Фестивална " в София. Останалите в " Арена Армеец ".

Там ще бъдат към 3 000 души за двата РИК-а. Столична община е осигурила дезинфекционни тунели на входа на залите, където когато дойдат членовете на СИК ще могат да се дезинфекцират, ще им бъдат предоставени особено персонални дезинфектанти. Ще осигурим храна, вода, питиета, остарели български филми ще могат да следят. Седалките ще бъдат обозначени, с цел да може да се съблюдава отдалеченост от метър и половина, изясни Венера Милова, секретар на Столичната община.

Дни преди вота нямаше задоволително искащи за комисиите в преносимите коронавирус секции. Ще стигнат ли запасите - ще стане ясно на следващия ден заран.

30 партии и обединения се впуснаха в борбата за власт. Местата в Народното събрание са 240, а претендентите за депутати в пъти повече - 6 895. Утре следва развръзката.

Всичко за изборите и настояща информация в действително време от деня на вота следете на
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР