Днес е 29 февруари – ден, който получаваме допълнително веднъж

...
Днес е 29 февруари – ден, който получаваме допълнително веднъж
Коментари Харесай

„Дами канят“ и лош късмет: Митове и легенди за 29 февруари

Днес е 29 февруари – ден, който получаваме в допълнение един път на четири години.

Високосната година е въведена от чисто практична позиция, само че все пак е обхваната с доста легенди и митове.

Хората, родени на тази дата, се назовават „ високосници “ или за бебетата – „ високосничета “. Ако пък се интересувате от зодии – родените през днешния ден са зодия риби. В невисокосни години рождениците сами избират дали да честват на 28 февруари или на 1 март.

Снимка: iStock

Какво е високосна година?

На всеки четири години в Грегорианския календар – главен за множеството страни в света, се прибавя един спомагателен ден към нормалните 365 дни. Това е точно 29 февруари или така наречен „ Високосен ден “.

Според изчисленията на НАСА въпреки една година да е равна на 365 дни, планетата ни в действителност обикаля от Слънцето в продължение на към 365,25 дни. Римският император Юлий Цезар взема решение да компенсира загубата на това време, с цел да не се трансформира в по-голям проблем за календара по-късно. Така той вкарва на всеки четири години да имаме един спомагателен ден през февруари.

На процедура Георги е на 11 година, тъй като за последните 4 десетилетия е имало 11 високосни години

Тази концепция по-късно се доразработва от Папа Григорий XIII, който добавя, че високосните години не могат да бъдат такива, които приключват с 000, в случай че не се разделят на 400.

Ако нямахме високосна година, сезоните на Земята щяха да са тотално комплицирани. Така лятното и зимното слънцестоене нямаше да съответстват със съответните сезони. Ако този спомагателен ден не съществуваше, календарът ни щеше да е неакуратен с към 24 дни на всеки 100 години.

Снимка: iStock

Бракът, връзките и високосната година

Основните легенди и митове за този спомагателен ден са към сантименталните връзки и брака. Според някои култури по света да сключиш брак по време на високосна година е неприятен шанс и при всички случаи води до бракоразвод.

В прилежаща Гърция се счита, че тези двойки, които се разведат в границите на високосната година, не намират благополучие до края на живота си.

Допълнителната дата на високосната година е привлекателна за женитба за доста двойки и в Пловдив, бургас и други градове

В Ирландия традицията е в другия завършек на спектъра. 29 февруари се назовава „ Денят на ергените “ или „ Дами канят “. Според легендата Света Бриджит, светицата на Ирландия, отива при Свети Патрик (познат още като „ Апостол на Ирландия “) да се оплаче, че на мъжете им отнемало прекомерно дълго време да предложат брак на дамите.

Така Патрик позволява на дамите те да оферират брак на този ден – един път на четири години.

Традицията се задържа през вековете, като става в действителност известна през XIX век. Ирландската фолклорна комисия даже събира историите към предложенията за брак на високосна година.

Снимка: iStock

Дървета, вестници и неприятни поличби

Извън сантименталните истории за 29 февруари, има доста места по света, които имат необикновени обичаи за този ден.

В Германия млади момчета режат буково дърво, което украсяват с панделки. Дървото се слага пред дома на тяхната обичана. На високосна година, тази традиция се обръща.

Във Франция означават 29 февруари с вестник, който излиза един път на 4 години. Изданието е сатирично и нормално е в комиксов тип.

В Шотландия пък да си роден на 29 февруари се приема за изкючително неприятен шанс. Според националните вярвания „ високосничетата “ ще страдат цялостен живот. Отново в Шотландия фермерите считат, че високосната година е неприятна за насажденията.

В Русия споделят, че времето се обръща точно на 29 февруари.

В Тайван се счита, че на 29 февруари е по-вероятно да починат възрастните ни родственици. На този ден тайванските дъщери се прибират вкъщи и готвят на фамилиите си свински нудли – за здраве и шанс.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР