Днес два испански изтребителя, които са в Граф Игнатиево, са

...
Днес два испански изтребителя, които са в Граф Игнатиево, са
Коментари Харесай

По тревога вдигнаха два изтребителя от Граф Игнатиево заради чужди самолети над Черно море

Днес два испански изтребителя, които са в " Граф Игнатиево ", са били вдигнати по паника. Военните потвърдиха, те са били засечени непознати самолети, които са летели над Черно море.

" Днес сутринта ги активирахме за първи път. Излетяха при доста неприятно време, а след това се прибраха. Не съумяха да разпознават непознатите самолети, защото са се отдръпнали доста бързо. Но това за нас е нещо всекидневно да изхвърчаме по разнообразни цели, които не нарушават българското въздушно пространство, само че се приближават до него "

Това съобщи през днешния ден, 17 февруари, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили (ВВС) за взаимно осъществяване на задачата Air Policing с българските Военновъздушни сили, провела се в авиобаза " Граф Игнатиево “.

" Като благонадежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по осъществяването на ограниченията за гарантиране на сигурността в източния район на отговорност на НАТО “.

Той уточни, че българското държавно управление прави всичко допустимо в най-кратки периоди да обезпечи нужната адекватност и успеваемост на Военновъздушните ни сили посредством придобиване на изтребителите F-16, като част от напъните на страната за модернизиране на Военновъздушни сили.

" Поддържането на качества за осъществяване на задачата Air Policing и основаването на условия за увеличаване на защитата на въздушното ни пространство от съдружниците при нужда, остават наша предпочитана задача “, безапелационен бе началникът на защитата.

Адмирал Ефтимов акцентира, че още от март 2004 година Република България извършва сполучливо всички сложени задания в сходство с Постоянно настоящия проект за Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните страни в спокойно време, по време на рецесия и при боен спор. Военновъздушните сили сполучливо носят дежурство за надзор и защита на въздушното пространство (мисия Air Policing - еАР) в границите на Интегрираната система за Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО в Европа.

Страната ни се е включила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съдружниците по източния фланг на НАТО в Европа и е заявила своята подготвеност за увеличаване на тази задача със съюзнически сили от лична територия.

" Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на обстановки в обособени райони на Алианса, изискващи демонстриране на решителност и ангажимент на НАТО към груповата защита. В осъществяване на това военно-политическо решение, тази задача към този момент беше сполучливо изпълнявана взаимно със сили и средства от Военновъздушни сили на Република Италия и на два пъти от Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа “, напомни той.

От своя страна бригаден военачалник Атанасиос Сектос, пълководец на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Торехон, съобщи:

" Мисията на НАТО Air Policing е част от правилото за групова защита като главен дирек на Алианса “. По думите му тази задача обезпечава сигурността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки посредством потребление на системата за командване и ръководство, въздушните системи за разузнаване и надзор, както и посредством носенето на бойно дежурство, реализирано във всяка съюзническа военновъздушна база.

" Бих желал да обърна особено внимание на цялостната безрезервност на всички хора, взели участие в процеса по узаконяване, макар пандемията, и съответно на българските управляващи и на целия персонален състав на авиобаза " Граф Игнатиево “, акцентира бригаден военачалник Атанасиос Сектос.

" Пилотите от 14-о крило от испанските Военновъздушни сили ще носят бойно дежурство дружно с българските изтребители, когато е належащо. Всички задачи са изцяло интегрирани в българската система за защита. Те са следени от Центъра за военновъздушен надзор на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО в Испания и се управляват от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър образец за съдействието и солидарността, който споделяме в Алианса “, съобщи още командирът на Обединения център за въздушни интервенции на НАТО.

След церемонията в отговор на журналистически въпроси началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов посочи, че българските Военновъздушни сили носят дежурството, само че имат усложнения по обезпечаването на нужния нальот на авиацията. " Не желая да се позволява още веднъж драматичен случай като миналогодишния с подполковник Валентин Терзиев, по тази причина вършим всичко допустимо да имаме варианти - нашият запас да се употребява за подготовка на водачите и да се употребява опцията за взаимно носене на дежурство “, съобщи адмирал Ефтимов.

Той удостовери, че през днешния ден е имало въздушна интензивност на границата на нашата зона за отговорност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР