Днес дойде добра новината от Германия - точно, за каквото

...
Днес дойде добра новината от Германия - точно, за каквото
Коментари Харесай

Германия ще снабди Украйна с още системи Пейтриът, САЩ отпускат още 200 млн. долара

" Днес пристигна добра новината от Германия - тъкмо, за каквото се бяхме договорили с немския канцлер Олаф Шолц. Ще има спомагателни установки " Пейтриът ". Големи благодарности, Олаф. Това е належащо за отбраната на нашия народ от съветския гнет ", заяви във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски, представен от Ройтерс и украинските организации.

По-рано през вчерашния ден Германия разгласи, че е подготвена да изпрати на Украйна още две установки " Пейтриът ".

" Това несъмнено ще ни приближи до основаването на пълностоен въздушен щит над Украйна. Това ще е от изгода за хората, за селата, за градовете ", добави Зеленски, представен от Българска телеграфна агенция.

Наземни системи за Противовъздушна отбрана като създаваните от " Рейтиън " системи " Пейтриът " са предопределени да смъкват ракети във въздуха.

Но сега те са в лимитирани количества в НАТО, тъй като след края на Студената война доста от съдружниците в алианса взеха решение да съкратят силите си за противовъздушна защита, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно от Съединени американски щати подчертаха, че дали ще има договаряния с Москва, ще реши единствено украинският президент Володимир Зеленски.

Украйна би трябвало да играе значима роля в определянето на бъдещето си, по тази причина всевъзможни решения за договаряния с съветския президент Владимир Путин би трябвало да бъдат взети персонално от украинския му сътрудник Володимир Зеленски.

Това съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър в коментар на предлагането на Обединените арабски емирства да провеждат среща сред двамата водачи в коридорите на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, предадоха Укринформ и Българска телеграфна агенция.

" По отношение на възможна среща сред президентите Зеленски и Путин бих споделил, че решението за това би трябвало да бъде взето само и единствено от президента Зеленски. Дадохме ясно да се разбере, че Украйна е на шофьорското място, когато става дума за определянето на бъдещето ѝ, и това се отнася и за всевъзможни договаряния ", означи представителят на американското външнополитическо ведомство.

Същевременно съгласно Милър Украйна е ясно е подчертала, че е подготвена за договаряния с Русия, на които да бъдат зачетени нейната териториална целокупност и суверенитет.

" Но пречката постоянно е била и продължава да бъде, че Владимир Путин не се отхвърли от империалистическите си цели - че не се отхвърли от схващането си, че Украйна, по неговите думи, не е същинска страна. И не е изтеглил войските си от Украйна ", означи Милър.

По-рано Укринформ заяви, че Държавният департамент на Съединени американски щати изрично е отрекъл изказванията на Русия, че Съединени американски щати са разубеждавали Киев да води договаряния с Москва.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР