Днес да кажеш, че си пристрастен към своя смартфон и

...
Днес да кажеш, че си пристрастен към своя смартфон и
Коментари Харесай

Направете си дигитален детокс

Днес да кажеш, че си привързан към своя смарт телефон и се нуждаеш от отмора е съвсем факсимиле. Но в случай че мислите за цифров детокс, помислете още веднъж. „ Дигитален детокс “ е известен термин за стеснен интервал от време без телефон, компютър, iPad, с цел да възстановите умствените си сили и да се върнете към хора и действия, които в действителност цените.
Неотдавна Джин Сахади от CNN съобщи, че висшите ръководители от ден на ден бягат от цифровите технологии до места, където могат да прекарват време навън, да спортуват и да медитират.
В новата си книга „ Дигитален минимализъм “ професорът от университета в Джорджтаун Кал Нюпорт изяснява за какво се провалят тези цифрови детоксикации, ориентирани към освобождение от манията за технологиите. Подобно на предходната му книга „ Работя с главата си “, новата оказва помощ да се понижат ежедневните разсейвания, тъй че да имате време и внимание да работите върху значимите за вас неща.
Като опция на цифровия детокс, проф. Нюпорт предлага развой, който той назовава „ цифрово разчистване “. Ето по какъв начин работи: отделяте 30 дни, с цел да си починете от технологиите, които завладяват живота ви. Използвайте това време за проучвания и преоткриване на действия, които смятате за значими, а в края на почивката ще усетите, че се замисляте повече върху това каква стойност ви носят всички съвременни устройства и по какъв начин ще ги употребявате в бъдеще. 
Разликата сред детоксикацията и почистването е, че вие не се отказвате внезапно от технологиите и по-късно да се връщате към тях назад. Вместо това употребявате почивката като насочна точка, с цел да измененията трайно връзките си с технологиите.
Помислете по какъв начин да приложите системата за домакински ред и пречистване на Мари Кондо към цифровите технологии. Не се лишавайте от нещата, поставяйки ред у дома, който ще съсипете, когато се разсъните. С цифровото разчистване можете да разберете доколко разчитате на цифровите технологии. 
През декември 2017 година Нюпорт предложения хората да опитат цифровото разчистване и по негови данни над 1600 души са взели участие в този потребителски опит. В. „ Ню Йорк Таймс “ даже разгласява публикация за опита в Нюпорт, отбелязвайки че множеството от участниците признали, че към този момент имат нови занимания като изобразяване и писане. 
В книгата си Нюпорт написа, че хората били сюрпризирани да научат доколко техният цифров живот е препълнен с рефлекторно държание и натрапчиви мисли. Затова професорът поучава потребителите да сменят технологиите с други действия, с цел да предотвратят възприятието на безпокойствие и досада, в чийто капан могат елементарно да попаднат. 
„ Към края на процеса на почистването, би трябвало да преоткриете дейностите, които ви носят същинско задоволство, позволявайки ви решително да изградите по-достоен живот - живот, в който технологията играе единствено спомагателна роля за по-значимите цели “, отбелязва проф. Кал Нюпорт. 

Източник: Business Insider
Редактор: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР