Днес честваме Световния ден на аудио-визуалното наследство. Той се отбелязва

...
Днес честваме Световния ден на аудио-визуалното наследство. Той се отбелязва
Коментари Харесай

Честваме Световния ден на аудио-визуалното наследство

Днес честваме Световния ден на аудио-визуалното завещание. Той се отбелязва от 2005 година с Резолюция №53 на 33-тата сесия на Генералната конференция на Организацията на Организация на обединените нации. В България денят се празнува от 2006 година

Аудио-визуалните документи, като филми, радио- и телевизионни стратегии, са общо завещание. Те съдържат първичните записи от историята на XX и XXI век. За страдание, това завещание е застрашено, тъй като звукозаписите и движещите се облици могат да бъдат съзнателно унищожени или окончателно изгубени вследствие на занемаряване, изгниване и софтуерно остаряване. Чрез начинания като Световния ден за аудио-визуално завещание и програмата за памет на света се предизвиква работата на експертите в региона на опазването, с цел да се ръководят редица механически, политически, обществени, финансови и други фактори, които заплашват опазването на аудио-визуалното завещание.

Генералната конференция на ЮНЕСКО утвърди отбелязването на Световния ден за аудио-визуално завещание през 2005 година като механизъм за повишение на общата информираност за нуждата от опазване на значими аудио-визуални материали за бъдещите генерации. Набелязват се и незабавни ограничения за запазване на този фонд, което дава гаранция, че той остава наличен за обществеността в този момент и за бъдещите генерации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР