Днес бяха приети окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване,

...
Днес бяха приети окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване,
Коментари Харесай

Пенсиите ще се изчисляват по две методики през следващите четири години, реши окончателно парламентът

Днес бяха признати дефинитивно измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават опция на хората до 1 януари 2023 година да могат да избират по остарялата или по новата методика да бъде изчисляван самостоятелният коефициент при разпределяне на пенсията им.

В отчета на Комисията по труда, обществената и демографската политика се показва, че от 1 януари 2019 година са в действие промени в Кодекса за обществено обезпечаване, свързани с метода за установяване на самостоятелния коефициент във формулата за пресмятане размера на пенсиите за трудова активност. По новата методика - в осигурителния приход, от който се пресмятат пенсиите за трудова активност, не се включва осигурителният приход за интервал от три поредни, определени от лицето години от последните 15 години застрахователен стаж до 1 януари 1997 година, както и осигурителният приход за интервала 1997 г.- 1999 година, което беше допустимо до края на 2018 година

Според вносителите към момента при доста хора, които се пенсионират сега, преобладаващият застрахователен стаж и съответният застрахователен приход са добити преди 2000 година Част от тях в този интервал са получавали високи трудови хонорари, върху които действително са били обезпечавани, а след това, в края на трудовата си кариера, заради разнообразни аргументи, в това число и да могат да натрупат нужния застрахователен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така използването на новите разпореждания за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 година е по-неблагоприятно за тези лица.

Промените в Кодекса за обществено обезпечаване плануват - когато обещано лице подаде заявление за разпределяне на пенсия от 1 януари 2019 година, да може да избере размерът на пенсията му да бъде избран с самостоятелен коефициент, изчислен по остарелия ред, т.е. с включване на прихода за трите най-благоприятни години преди 1997 година и на целия приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането му. За тези, които след 1 януари 2019 година към този момент са подали заявление за разпределяне на пенсия, се планува шестмесечен период от влизането в действие на този закон, в който те да могат да упражнят еднократно правото си на избор, като в тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата. Възможността за избор по коя методика да се пресмята размерът на пенсията ще се ползва до 2023 година Очаква се до тогава делът на хората, за които изчисляването на самостоятелния коефициент по остарелия ред е по-благоприятно, да намалее доста.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР