Dnes.bgДвадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на

...
Dnes.bgДвадесет и двама експерти публикуваха прогнози в изданието Протоколи на
Коментари Харесай

Океаните вдигат нивото си до 2 метра през следващите 100 години

Dnes.bg

Двадесет и двама специалисти разгласиха прогнози в изданието " Протоколи на Американската академия на науките ", съгласно които до края на века равнището на океаните може да се повиши с два метра, съобщи Франс прес.

Според песимистичния сюжет на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до упоменатото повишаване може да се стигне, ако  до 2100 година  се запазят сегашните трендове и се стигне до  световно стопляне  с  5 градуса по Целзий . При този вид съществува и 5 процентова заплаха равнището на океаните да се увеличи до 238 сантиметра, предава Българска телеграфна агенция.

Дори и да бъдат спазени параметрите на  Парижкото съглашение за климата и световното стопляне  да бъде лимитирано до  2 градуса по Целзий , покачването на океаните може да варира в прекомерно необятна амплитуда - от 36 сантиметра до 126 сантиметра.

Експертната група е направила своите  прогнози , основавайки се на  топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика . То е един от основните фактори за повишението на равнището на океаните наред с термичното разширение на размера им, дължащо се на стоплянето на климата.

Ако се осъществя песимистичният сюжет на учените  Земята  ще  загуби 1,79 милиона квадратни километра суша и ще последва миграция на 187 милиона поданици на планетата .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР