Днес беше даден официален старт на първия и единствен по

...
Днес беше даден официален старт на първия и единствен по
Коментари Харесай

БФБ и БНЕБ създадоха тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика

Днес беше даден формален старт на първия и уникален в България тинк-танк за устойчиви финанси и енергетика -.

Зеленият център се основава по самодейност на Българска фондова борса (БФБ) и Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), и се осъществя в партньорството на Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Комисията за финансов контрол и Фонда на фондовете. В него вземат участие близо 30 от най-авторитетните персони в страната ни и представители на заинтригуваните страни по тематиките: бизнеса, държавните институции, Неправителствени организации и браншовите организации, академичната общественост и консултантите.

" Зелената промяна стартира и считаме, че приляга на водещи институции като БФБ и БНЕБ дружно с всички заинтригувани страни да поведат дебата, да чертаят трендовете и политиките в икономическия и публичен живот по тематиките за устойчивите финанси и енергетика. Отворени сме към активизиране на целия експертен капацитет на страната ни, като стъпвайки на най-хубавия опит на Европа и света, сме уверени, че ще способстваме пълноценно за устойчивото развиване на бизнеса в България. ", сподели доцент доктор Маню Моравенов, изпълнителен шеф на БФБ.

Въпреки че 83,9% от фирмите правят оценка равнището на създадените от тях политики над междинното, над 41% от тях изпитват дефицит на информация и 37, 5% от компаниите регистрират като значим проблем неналичието на кодекси и методологични документи с практическа устременост. Това стана ясно от изследването на средата от аспектите на екологията, обществената отговорност и положителното корпоративно ръководство (т.нар. ESG практики - Ecology, Social, Governance) - направено от ВУЗФ Лаб по поръчка на БФБ измежду 56 компании от 7 стопански бранша. Проучването беше показано от проф. Виржиния Желязкова - заместник-ректор по образователната активност и качеството във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси.

Маню Моравенов и Константин Константинов, изпълнителни шефове на БФБ и БНЕБ показаха задачата, задачите и първите начинания, които ще предприеме Зеления център. Сред тях са повишение на информираността измежду бизнеса, надграждане на кодекса за положително корпоративно ръководство с аспектите на екологичното развиване и обществената отговорност, основаване на борсов Зелен показател, който да предизвиква фирмите да вкарват ESG практиките, както и да отличава тези, които го вършат по най-хубавия метод.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР