Днес бе последният работен ден за 48-о Народно събрание. Плакат

...
Днес бе последният работен ден за 48-о Народно събрание. Плакат
Коментари Харесай

48-то НС прекрати дейността си. Партиите единодушни, че е липсвал диалог


Днес бе последният работен ден за 48-о Народно заседание. Плакат със фотосите на всички 240 народни представители от 48-ото Народно събрание завари на банката си всеки един от народните представители при идването си в пленарната зала. Свитъците бяха подредени на местата им.

По време на съвещанието депутатите предвидиха единствено три точки, които одобриха в границите на 30 минути. Със 184 гласа „ за “ и 1 „ въздържал се “ те одобриха документ, с който осъждат остро антибългарската изразителност в РСМ. След това парламентарните групи показаха заключителните си заявления. 

ДЕБАТИ.БГ разгласява най-важното от тях:  Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС Снимка: БТАДесислава Атанасова: Политическата рецесия не може да бъде решена без присъединяване на ГЕРБ-СДС
ГЕРБ-СДС са разчитали на поддръжка най-вече на групата на „ Демократична България “ в сегашния парламент. Това съобщи председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в заключителната си тирада за 48-ото Народно събрание.

„ Благодарим за проявената храброст от страна на парламентарните групи, които бяха подготвени да дадат късмет на препоръчаното от нас експертно държавно управление. Не е загадка, че разчитахме на поддръжка най-много от страна на „ Демократична България “, чиято роля в този парламент можеше да бъде основна за решение на политическата рецесия. Пред сътрудниците от Демократична България имаше доста явен избор – да работят дружно с парламентарната група на ГЕРБ-СДС и да изпълнят част от програмните си планове или да дадат още един мандат с незнайна дължина на служебното държавно управление на президента Румен Радев “, сподели Атанасова.

Преди връчването на третия мандат хората на Бойко Борисов обявиха подготвеност да сформират държавно управление с Демократична България, в случай че президентът им даде третия мандат.

„ Въпреки че в сегашния парламент се обрисуваха безапелационни болшинства по значими стратегически тематики липсваше задоволително политическа храброст, с цел да се поеме отговорността за ръководството на страната.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС със своите 67 народни представители беше подготвена да поеме тази политическа отговорност, която неведнъж надхвърляше мандата, даден ни от българските гласоподаватели “, сподели още Атанасова.

Тя напомни, че ГЕРБ-СДС поканиха на срещи останалите партии, както и че предложиха проектокабинет с хора без ясни партиийни обвързаности.
 Андрей Гюров, Политическа партия Снимка: БТААндрей Гюров, Политическа партия: Това Народно заседание остана в съпротива на бъдещето
„ Това Народно заседание остана в съпротива на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията “. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров в заключителната си тирада за разпускането на 48-ия парламент.

Според него той ще се помни с измененията в Изборния кодекс, под чието знаме се „ сплоти хартиената коалиция “. И напомни, че работата на отиващото си 48-о Народно събрание е почнала с измененията в ИК и дефинира измененията като неговото „ родилно леке “.

„ Днес имаме една неприятна и една добра вест. Лошата е, че това беше Народното събрание на пропуснатите благоприятни условия. Добра е, тъй като най-накрая групите са ясни. Едно устойчиво болшинство в тази зала споделя: „ Тук е по този начин. Това е най-хубавото, което можем да имаме “. Но малцинството вътре и болшинството вън към този момент знае, че можем да живеем по-добър живот, че вашето обикновено не е европейското обикновено, че имаш бъдеще, в което триумфът не зависи от това на кого си човек, учебното заведение възпитава гении, а не послушници, и че справедливостта не е резултат от това на кого основният прокурор споделя „ шефе “, сподели Гюров.

Той регистрира, че въпреки всичко са се свършили и някои положителни неща: по-добър достъп до здравни грижи в дребните обитаеми места, по-високи заплати на лекарите, три основни закона по проекта за възобновяване – за медиацията, за правната помощ и кадастъра и имотния указател. Отбеляза още и измененията в Граждански процесуален кодекс и просветителната система.

Според него обаче това Народно събрание е нараснало неравенствата в обществото, като не е предиздвикало Министерския съвет да изготви бюджет за 2023 година и не е въвело механизъм за следствие на основния прокурор.

„ За различен път останаха жертвите на домашното принуждение. В този парламент за депутатите от ГЕРБ, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редови войник Гешев събра повече покровители от спасяването на Черноморието от презастрояване. Не минаха и измененията в закона за биоразнобразието. Той отлежава в екокомисията, която има към четири съвещания за четири месеца “, изясни Гюров.

Той регистрира и изоставането на работата ни по присъединението на страната в еврозоната и Шенген.

„ Това Народно заседание, което се провали в главните ни задания, няма да ни липсва. Сред целите не бяха правосъдната промяна, Шенген, еврозоната, повишението на качеството на живот на българските жители “, уточни още Гюров.

Според него най-голямата заплаха сега е обществото да изпадне в обезсърчение.
 Мустафа Карадайъ Снимка: БТАМустафа Карадайъ: 48-то Народно събрание не съумя, тъй като нямаше разговор
„ Четиридесет и осмото Народно заседание не съумя, тъй като нямаше разговор “, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация във връзка края на този парламент.

„ Вярно е, че не излъчихме постоянен кабинет, не се справихме с политическата рецесия, правилно е, че още веднъж отиваме на избори, само че се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме подготвени още в предизборната акция да проявим подготвеност за разговор след изборите “, посочи политикът.

Той означи, че за година и половина бяха създадени четири избора за Народно събрание, три от които предварителни. Такава рецесия най-новата ни история не помни, уточни политикът, който обаче счита, че в това време можем да погледнем на нея с вярата, че в този исторически миг получаваме най-мъдрите уроци, и е значимо да извлечем верните поучения от тях.

Той напомни, че при започване на това Народно събрание съвсем всички групи са дали обещание да са задоволително виновни и да положат старания за постоянен кабинет, отчитайки волята на българските жители на последните парламентарни избори.

Оказа се, че по-голямата част от политиците, повлечени от личните си партийни и егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са изгубили способността да водят разговор, регистрира той. Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им съперници, че се оказаха лишени от обикновени отзивчиви умения, продължи ръководителят на Движение за права и свободи.

Движение за права и свободи правят оценка позитивно решението на президента Румен Радев да даде задоволително време на политическите сили да намерят път едни към различен, да основат мостове за разговор и да стигнат до решаването на проблемите на хората.

„ Днес за следващ път ще кажем, че политиката е на първо място отговорност, отговорност би трябвало да проявят всички български жители с изборни права и интензивно да вземат участие в изборите “, посочи ръководителят на Движение за права и свободи.
 Корнелия Нинова Снимка: БТАКорнелия Нинова, Българска социалистическа партия: Стига с разграничителните линии
Стига с разграничителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които желаят да вземат решение проблемите на народа. Това съобщи в декларация във връзка края на 48-ото Народно заседание Корнелия Нинова, ръководител на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “. Нинова регистрира, че 48-ото Народно заседание е белязано от кавги и означи, че до момента в който са се замеряли със кавги кой е по-корумпиран правосъдната промяна е зациклила.
 Костадин Костадинов Снимка: БТАКостадин Костадинов: От „ Възраждане “ приветстваме, че ще имаме опция за пети изправителен изпит
Днес това Народно заседание (НС) завършва късия си живот и в това няма нищо неприятно, тъй като когато се разпусне, ориста на България още веднъж зависи единствено и само от българския народ. Това разяснява водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в декларацията на партията.

От „ Възраждане “ приветстваме това, че ще имаме опция за пети изправителен изпит, сподели той и означи, че изборите, когато не са постоянни, а изключителни, са поправителни изпити за политиците и за народа. Костадинов регистрира два знакови триумфа и два знакови неуспеха на това Народно събрание.

„ Единият е огромния триумф, който постигнахме, да се предоговоря проекта за възобновяване в частта енергетика. Истината е, че предходната година, лятото за пръв път говорихме за това и казахме, че това заплашва нашите централи. Казаха ни, че не е правилно, уви – оказа се правилно. Когато казахме, че би трябвало да се предоговаря проекта, отново ни споделиха, че не може, оказа се неистина, може “, добави водачът на „ Възраждане “

„ Вторият триумф безусловно се случи преди минути, още веднъж всички се обединихме за отбрана на българите в Македония. Това също е добра вест, въпреки и в последните часове “, добави Костадинов.
 Христо Иванов, Демократична България Снимка: БТАХристо Иванов: Важно е да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме
Струва ми се, че е значимо да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Намираме се в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена на трупчета, тъй като се оказва, че българският парламент трайно не може да създаде, не просто моментни болшинства, и не даже скрити болшинства, тъй като в този парламент имаше болшинство, което нямаше изключително предпочитание да се легитимира “, разяснява той.

Иванов счита, че се демонстрират белези на необявен в Конституцията „ квазипрезидентски режим на ръководство на страната “.

„ Това състояние не е просто кратковременен куриоз, то приказва за съществено заболяване на нашата политическа система “, разяснява той. И акцентира неналичието на разговор в Народното събрание, който да докара до решения.

По думите на Иванов се е основала практиката властта да се упражнява до границите на закона. Трябва да подсигуряваме върховенството на правото, с цел да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България.

В декларацията си Иванов изрече признателност за решенията, взети в Народното събрание, показващи, че България е виновен член на НАТО и за гарантирането на енергийната сигурност. Той обърна внимание и на помощта за Украйна.

Христо Иванов счита, че 48-ият парламент е посочил неспособност за решителни дейности във връзка с цели като правосъдната промяна. Това ще бъде проблем по пътя към Шенген и за реализацията на Плана за възобновяване и резистентност, позволява депутатът.

„ Оказа се, че ние сме подготвени да жертваме и еврозоната като приоритет “, съобщи Иванов.

Обръщайки се към ГЕРБ-СДС, той сподели:

„ Вие имахте болшинства, за какво не излъчихте ръководство и за какво трябваше ние да бъдем посочени като отговорни за неуспеха ви с първия мандат, откакто вие не се включихте в напъните за втория, а за третия се видя, че има болшинство, което може да излъчи ръководство? “

Иванов съобщи, че това, че Демократична България е диалогична и доброжелателна, не значи, че ще бъде заслон за безпринципни взаимни отстъпки. В края на декларацията си ръководителят на ПГ на Демократична България сподели, че България би трябвало да има демократично, самоуверено и реформаторско ръководство.
 Стефан Янев Снимка: БТАСтефан Янев: Петите предварителни парламентарни избори са индикатор за тоталния срив на политическата система у нас
За пети следващ път отиваме на избори, на предварителни парламентарни избори, и това е индикатор за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за цялостна липса на отговорност и разсъдък у политическия хайлайф. Това разяснява водачът на „ Български напредък “ Стефан Янев в декларация от парламентарната естрада във връзка края на това Народно заседание.

Той сподели, че това го тревожи надълбоко.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев подписа декрет за разпускането на 3 февруари 2023 година на 48-ото Народно заседание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година С различен собствен декрет президентът назначава служебно държавно управление от 3 февруари 2023 г.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР