Днес бе обявен край на дистанционното обучение за някои ученици

...
Днес бе обявен край на дистанционното обучение за някои ученици
Коментари Харесай

Яж боклучави сандвичи с химия и Е-та и си въобразявай, че не си боклук!

Днес бе разгласен завършек на отдалеченото образование за някои възпитаници от 5 до 12 клас. На доста места в страната те ще се върнат в класните стаи с маски, само че в някои общини ще си останат на отдалечено образование най-малко до края на този месец. Освен злокобната вирусна болест обаче, от изследване на Асоциацията "Активни консуматори " стана ясно, че сандвичите, които децата си купуват от заведения около учебните заведения са цялостни с химия. Кой управлява храните, с които се хранят подрастващите? И до каква степен е правилно у нас правилото, че ти си това, което ядеш?



Проучване на асоциация “Активни потребители”, осъществено в шест града на страната – София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен откри, че сандвичите, които се продават в будките към учебните заведения, са цялостни с Е-та и палмово масло.
Всички сандвичи са приготвени с индустриални месни артикули – салами, шунка, филе, бекон, съдържащи голям брой софтуерни добавки, известни като Е-номера.
Средно в един сандвич се откриват 20,5 броя Е-та. Една от закуските - с пиле в сладко-кисел сос, има 35 разнообразни Е-та, а най-чист е сандвич с моцарела, който има единствено 5 добавки. "Всички тези "подобрители " са позволени за вложение в храни, само че

нужно ли е децата да се хранят с този химически коктейл? ",

се пита риторично ръководителят на "Активни консуматори " Богомил Николов.
В самите учебни заведения, съгласно проверяващите, има много правила за хранененто на децата, за това какво може и какво не трябва да им дава. Проучването на "Активни консуматори " е правено към школата, където в заведения и магазинчета, няма регулации. "Ти можеш да въведеш доста правила в самото учебно заведение, но детето ти като излезе от двора, си купува каквото си желае ", разясни персонално пред медията ни ръководителят на асоциацията Богомил Николов. И добави, че с това изследване са целяли да привлекат вниманието на родителите, които би трябвало да внимават за отбраната на своите деца.

Става ясно, че отговорността за децата е на самите родители.

Те би трябвало да се грижат и да вършат домашна храна за своите деца, или пък да им изясняват да не купуват подготвени, пакетирани храни от лавки на улицата. Изследването не е направено за приготвяните на място закуски от доста заведения. Пакетираните се вършат по този начин, че да имат огромна продължителност и дълъг период на валидност. Затова не поставят пресни зеленчуци, които бързо увяхват, а натъртват на сосовете, които са цялостни с консерванти, подобрители, оцветители, Е-та, изобщо букет от химия.

Проверката е била ориентирана и към пропуски в етикитирането на готовите сандвичи.

Богомил Николов твърди, че са попаднали на много етикети, на които са били изписани единствено главните съставки, без детайлности. Затова и са пратили сигнал в БАБХ /Българска организация по сигурност на храните/, защото съгласно провертелите, това е нарушаване. Впрочем организацията е държавната институция, която би трябвало да следи за качеството на храната, която гълтам освен децата ни, а и ние самите.

За храната на децата приказваме интензивно в последните години.

Българчетата заемат пето място по затлъснявате в Европа. Една трета от българите под 18 години са с наднормено тегло. Това демонстрират данните на Световната здравна организация. Тонове мастило се изляха по тематиката, както гласи една към този момент овехтяла прилика, заради новите средства за осведоменост. Да, но се оказва, че в другояче напредничавия 21 век - векът на осведомителните технологии, хората по никакъв начин не са подобрили своята хранителна хигиена, в противен случай - множеството се хранят с какви ли не химии и вредности. Впрочем, в случай че се тъпчеш с боклучави сандвичи, цялостни с Е-та, може ли да се каже, че си отпадък!? Щото, нали ти си това, което ядеш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР