Днес бе Големия финал на автоматичната космическа станция Касини В

...
Днес бе Големия финал на автоматичната космическа станция Касини В
Коментари Харесай

Точно в 14:55 часа днес настъпи историческият край на сондата "Касини"

Днес бе „ Големия край ” на автоматизираната галактическа станция „ Касини ” В 14:53 ч. наше време навлезе в горните пластове от атмосферата на Сатурн и изгоря. Припомняме, че апаратът „ Касини” беше изстрелян през 1997 година като взаимен план на НАСА, Европейската и италианската галактическа организация.

По време на задачата му, траяла 20 години, събра неповторими данни и снима изключителни фрагменти на Сатурн и неговите спътници. Върху един от тях – Енцелад, бяха видяни гейзери, които изхвърлят водни частици на стотици километри над повърхността му. А там, където има вода, може да има и живот.

Но „ Касини” би могъл да болести със земни бактерии тези „ водни светове”, както ги назовава НАСА. Затова беше взето решение апаратът да изгори в атмосферата на Сатурн, с цел да се избегне замърсяване.

Ето няколко любопитни фактa за „ Касини”:

Автоматичната галактическа станция „ Касини” носи името на италиански астроном от XVII в., който до края на живота си оглавява Парижката обсерватория.

Апаратът тежи малко над 5,5 т и е с размерите на рейс.

През 2000 година той се приближи до Юпитер и съумя да направи над 26 хиляди фрагмента на най-голямата планета в Слънчевата система.
Четири години по-късно откри два нови спътника на Сатурн, а спускаемият уред „ Хюйгенс”, който се отдели от „ Касини”, съумя да кацне върху спътника на Сатурн – Титан.

2005 година остава в историята на „ Касини” и науката с откриването на гейзери, изригващи от спътника на Сатурн – Енцелад. Това е едно от телата в Слънчевата система, към което са ориентирани очакванията на учените за откриването на следи или форми на извънземен живот.
На 15 септември в 00:45 ч. след среднощ наше време, „ Касини” насочи антената си към Земята. Така ще получава команди за приближаването си към Сатурн, а в същото време ще изпраща данни и фотоси по пътя си.

В 11:37 ч. наше време стартира „ Големият финал”, както го назовава НАСА. „ Касини” се нарежда за взимане на проби от Сатурновата атмосфера и стартира да изпраща данни за тях към Земята. Апаратът лети с десетки хиляди километри в час към гибелта си.
В 14:53 ч. апаратът стартира навлизането си в атмосферата.

Около 14:55 ч. моторите на апарата се включват на оптималната мощ. На към 1500 км над Сатурн „ Касини” ще изгори поради триенето с атмосферата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР