Днес бе дадено началото на изграждането на мащабен интермодален хъб

...
Днес бе дадено началото на изграждането на мащабен интермодален хъб
Коментари Харесай

Стартира строежът на нова метростанция

Днес бе обещано началото на построяването на огромен интермодален хъб с метростанция и ж.п. гара в София . Новата метростанция ще бъде на бул. " Панчо Владигеров " сред хранилище " Обеля " и метростанция " Обеля ", разгласи пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя откри строителната площадка дружно с шефа на " Метрополитен " Стоян Братоев. 

Нови 12 хиляди поданици ще имат опция на ден да употребяват метрото с създаване на новата станция, сподели кметът. Предвижданията са за понижаване на трафика в западното и югозападното направление и на броя на колите, влизащи в София, с над 5600 коли на ден , означи Фандъкова. 

Заедно със станцията, Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) ще построи нови ж.п. гара, а в бъдеще има място за строителство и на автогарата, сподели кметът Фандъкова. По думите ѝ три са главните изгоди от реализирането на този план. На първо място това е връзката сред първата и втората линия на метрото, с което ще се понижи интервалът на придвижване на метровлаковете по двете линии. На второ място Фандъкова означи връзката на метрото с ж.п. линиите в западно направление и на трето - връзката с автобусния превоз.

Много значимо е, че към 1500 тона нездравословни излъчвания ще бъдат спестявани годишно единствено с построяването на този сектор , който се чака да бъде подготвен след три години, сподели Фандъкова. Тя благодари на " Метрополитен " и на шефа на сдружението Стоян Братоев, на основния проектант на София Здравко Здравков, както и на екипа на Министерството на превоза, тъй като помогнаха за потреблението на евросредствата по предопределение да доближат до хората. Благодаря на министъра на превоза Георги Гвоздейков, тъй като не всички отраслови министри през последните три години одобряваха като стратегически значимо построяването на метрото, уточни Фандъкова. 

Ще стартираме строителството с наши лични сили, само че чакаме финансиране по Оперативна програма " Транспорт " за тази метростанция и за влаковете, за които към този момент имаме подписани контракт,  както и за метролинията в " Слатина ", сподели столичният кмет.  

Тя съобщи, че като наследството от нейното ръководство оставя за града 42 км издигнато метро, което е 80% от цялата метромрежа сега. Общо 380 хиляди души сега употребяват на ден метрото , в края на 2025 година след приключването на секторите в кв. " Левски " се чака към тях да се прибавят още 45 хиляди души. А след построяването на метростанцията в " Слатина " и тази в " Обеля " метрото ще употребяват над 500 хиляди души на ден, означи кметът Фандъкова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР