Днес българските православни християни почитат паметта на предсказателя на великите

...
Днес българските православни християни почитат паметта на предсказателя на великите
Коментари Харесай

Илинден е личен празник за жителите на Източен

Днес българските православни християни почитат паметта на „ предсказателя на великите Божи дела“ свети оракул Илия.

По този мотив кметът на регион „ Източен “ Иван Стоянов поздрави локалната черква, която носи името на светеца.

Този ден се смята и за персонален празник на региона, защото „ Св. Илия “ е единствен храм в покрайнината.

Честването на Илинден в светата обител е почнало нощес с празнична вечерна работа, а през днешния ден продължава с свещенодействие и литургия.

Важен факт е, че обичайният курбан, който се дава за здраве не е преустановяван от над 90 години насам. Дори, когато църквата е прекосявала през най-тежките си и небогати години, способи за осъществяването на курбана са се намирали.

Това споделя отец Ангел, който напълно се е посветил на храма и е вложил лични средства за благоустрояването му и не стопира да се грижи за него.

„ Църквата се трансформира в едно събирателно място, в което човек да седне, да отдъхне и да откри разтуха. Не мога да кажа, че сме богати, само че се радваме на обилие, помощници и гости и то освен по празници, а за нас това е най-важното. На неделните и празничните богослужения се събират и много младежи “, сподели свещеникът.

Иван Стоянов пожела здраве на чиновниците на черквата, на жителите на „ Източен “, както и на всички християни.

„ Свети оракул Илия в своето житие, за времето, в което е живял, е бил изцяло самостоятелен, поради своята религия и ревността си по Бога. Пожелавам и на нас една такава самостоятелност по родното, църковното и националното, по фамилията и всичко свято “, съобщи отец Ангел. Той добави, че благодари на кмета на региона за отзивчивостта и поддръжката.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР