Днес Българската православна църква чества паметта на един от най-почитаните

...
Днес Българската православна църква чества паметта на един от най-почитаните
Коментари Харесай

Днес църквата чества руски светец и герой чудотворец

Днес Българската православна черква празнува паметта на един от най-почитаните светци на Русия, Свети Йоан Руски, Изповедник.

Той е роден към 1690 година в Казашкия хетманат, на територията на днешна Украйна. По това време това била васална страна на Руското царство.

След като навършил пълноправие, Йоан се записал в армията на съветския цар Петър Велики и взел участие в Руско-турската война от 1710–1711 година Пленен бил от турците в борбата при река Прут в днешна Молдова.

Там близо 200 хилядна османска войска обкръжава към 40 хилядна съветско - молдовска армия. В резултат е подписан договорът от Прут, с който крепостта Азов и няколко по-малки замъци на север от Крим са предадени на османците.

Йоан бил продаден в иго на началника на турската конница. Светецът отказал да одобри исляма и бил унижаван и малтретиран за това от османците, които го наричали кафир - „ неверник”.

С старание и усърдие обаче Свети Йоан спечелил доверието на агата. Тогава направил първото си знамение. Докато агата бил на хадж в Мека, намерил димяща паница с пилаф в заключената си стая. На нея, както на цялата му посуда, било изписано името му.

Преди това Свети Йоан споделил на дамата на агата в Ургюп, в Кападокия, че ще му прати от ястието, което тя била приготвила.

Новината за това знамение се популяризирала бързо и всички, даже мюсюлманите, почнали да назовават ​​Йоан: „ уали” – „ светец”. Агата даже му предложил да му подари свободата. Светецът отказал, уверен, че по този начин му е отредил Бог и не трансформирал метода си на живот, ангажиран с тежък труд като плебей и молебствия.

Преди гибелта си той се разболял тежко и защото не можел да се изправи, помолил духовник да го причасти. Свещеникът се страхувал да извърши намерено ритуала в мюсюлмански дом и скрил светото причестяване в ябълка.

Св. Йоан Руски умрял на 9 юни 1730 година През ноември 1733 година свещеникът, който дал на светеца причестяване, видял Свети Йоан на сън. В съня светецът споделил, че тялото му по силата на Божията берекет е останало нетленно. Свещеникът се усъмнил, само че от гроба на Свети Йоан се издигнал огнен дирек без да засегне тялото.

След това знамение християните погребали останките на светеца в църквата Свети Георги в град Прокопи в Кападокия. Когато гърците трябвало да изоставен Турция през 1924 година след загубата на Гръцко-турската война и подписването на Лозанския контракт, те взели мощите на Свети Йоан Руски и ги пренесли в Евбея, Гърция.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР