Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните

...
Днес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните
Коментари Харесай

Гласуваме в петите за последните две години предсрочни парламентарни избори

Днес българите у нас и в чужбина гласоподават на следващите предварителни избори. Даваме своя избор за новите 240 народни представители в 49-ото Народно заседание. 

За тези 240 места в Народното събрание се борят 4 566 ма претенденти. Те са издигнати от 15 партии и 7 обединения. 

 

Изборният ден стартира в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при потребност може да бъде продължен и до 21:00 ч.

 

Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина  а в изборните описи попадат над 6 милиона и 500 хиляди гласоподаватели.

 

Законодателят реши, че в секции с над 300 гласоподаватели се гласоподава и с хартиени и с машинни бюлетини, в страната устройствата са 9 366, само че още през вчерашния ден стана ясно, че 15 от тях са отвън строя още преди началото на вота.

 

В чужбина секциите са 737 броя в 61 страни, а машините там са 245. 

 

Избирателите гласоподават с годна персонална карта. При влизане в изборното помещение афишират дали ще гласоподават на хартия или с машина.

 

Хартиената бюлетина е 60 см и е в два разновидността – за гласоподаване у нас и гласоподаване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

 

Как се гласоподава с машина

 

Тези гласоподаватели, които решат да гласоподават с машина, първо би трябвало да получат от член на секционната комисия карта. След като я слагат в устройството на екрана ще се появи електронният вид на бюлетината. На нея отляво са изписани номерата на партиите и обединенията в квадратчета и техните имена, а отдясно в кръгчета са номерата на претендентите за депутати от листата на партиите, за които може да се гласоподава преференциално. Номерата стартират от 101 и изобразяват поредността, в която претендентите са подредени в листата на съответната партия.

 

Гласуването става посредством допиране на екрана на квадратчето с предпочетената партия и съответния номер в кръгчето за желания претендент за народен представител от съответната партия. Имената на обединенията са на две страници и, в случай че гласоподавателят не открива предпочината от него партия на първата страница, с бутона " идващ " отива на другата страница. След като означи вота си, гласоподавателят би трябвало да натисне бутона " обзор " и на екрана ще се появи името на партията и името на претендента, за които е дал своя вот.

Ако това е изборът му, гласоподавателят би трябвало да натисне бутона " Гласуване ". С натискане на опцията " Промени избора " гласоподавателят може да промени вота си. След като гласоподавателят гласоподава, машината отпечатва квитанция, на която е изписано името на групировката и името на претендента за народен представител, за които е подаден гласа.  Машинната бюлетина може да се сгъне два пъти, на гърба ѝ би трябвало да се постави един щемпел

  

На електронната бюлетина за изборите в чужбина са изобразени единствено номерата и имената на партиите. Избирателите зад граница не могат да гласоподават преференциално за претендент от листа, тъй като няма избирателен регион " Чужбина ", а подадените гласове се прибавят към резултата на съответната партия в България.

 

Ка се гласоподава с хартиена бюлетина

 

Хартиената бюлетина наподобява по същия метод, като тази, която се зарежда на екрана на машината - отляво са изписани в квадратче номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгчетата са номерата на претендентите за депутати от листата.

 

При гласуването гласоподавателят отбелязва избора си за партия и за претендент за народен представител със знак " Х " или " V " с писалка със наследник цвят. Ако цветът е друг, бюлетината се смята за недействителна. Тя е такава и в случай че отбелязването със знаците е излязло отвън очертанията на квадратчето с номера на партията или кръгчето с преференцията за претендент за народен представител.

 

Бюлетината на екрана на машината ще наподобява като хартиената, само че ще бъде на две страници.

 

След като се принтира, обаче, ще бъде със доста по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код.

Тя би трябвало да се сгъне на две и да се пусне в транспарантната урна, която е за машинните бюлетини.

За хартиените ще има обособена.

 

Принтираната бюлетина е доста по-малка от хартиената. „ Тя би трябвало да се сгъне от гласоподавателя, да бъде подложен един щемпел на гърба и да се пусне в транспарантната кутия за гласоподаване, която ще бъде с надпис „ Кутия за машинно гласоподаване ”, сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

 

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има единствено по едно устройство.

 

В изборния ден не се позволява предизборна пропаганда.

От ЦИК приканиха и медиите да се въздържат от издание на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

 

В деня на вота се не разрешава и слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява - при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерство на вътрешните работи.

 

До края на изборния ден е неразрешено и унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред.

" Централната изборна комисия, взаимно с Министерството на вътрешните работи, ще постави всички старания, тъй че изборният ден да протича умерено и да няма спиране на изборния ден и спиране на гласуването ", дадоха обещание от Министерство на вътрешните работи и ЦИК.

 

Българските жители зад граница могат да упражнят правото си на глас в 61 страни в 737 секции. Машинното гласоподаване е планувано в 245 секции, като машини за гласоподаване са доставени в българските дипломатически и консулски представителства.


Най-много секции има в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56. Съответно най-вече са машините за гласоподаване в Турция - 97, в Германия и Англия машините са 36 и 35.


Адресите на изборните секции са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи, както и на уеб страниците на всички български дипломатически и консулски представителства.

 

Точно в 21 ч. българско време в събота, или в 7 ч. локално време изборните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха порти за българските жители, които желаят да гласоподават в изборите за Народно заседание. Това са първите две секции зад граница, в които стартира изборният ден. Два часа след Нова Зеландия дадоха старт и на гласуването в Австралия.

Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще завърши най-късно в секциите в Калифорния, Съединени американски щати - в 6 часа българско време в понеделник, 4 април.

 

Секции в Украйна няма да има, а в Русия са планувани две - в българското посолство в Москва и в консулската работа в Санкт Петербург.

За сметка на секциите в България, в чужбина няма да има видеозаснемане при преброяването на гласовете.



Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР