Днес администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че

...
Днес администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че
Коментари Харесай

Вашингтон се отказа от включване на Русия в терористичния списък

Днес администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че би било контрапродуктивно да се разгласи Русия за " държава-спонсор на тероризма ", отхвърляйки апелите на Украйна и законодателите да се подхващат тези огромни дейности.

Байдън, запитан от кореспондент дали ще включи Русия в черния лист на страните, подкрепящи тероризма, отговори просто " не " след месеци на необвързващи отговори от страна на висши чиновници.

Днес прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че включването в листата на терористичните страни " не е най-ефективният или най-силният път напред ", с цел да " се потърси отговорност от Русия ".

Тя съобщи, че оповестяването на Русия за такава би затруднило доставката на помощи за елементи от опустошената от войната Украйна или би попречило на групите за помощ и фирмите да вземат участие в договорката, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, за транспорт на извънредно нужното зърно от блокираните украински пристанища.

" Това също по този начин би подкопало нашата невиждана многостранна (коалиция), която е толкоз ефикасна за подвеждането на Путин под отговорност, и би могло също по този начин да подкопае способността ни да поддържаме Украйна " в договарянията, сподели тя пред кореспонденти.

Етикетът " държавен спонсор на тероризма " от страна на Съединените щати, най-голямата стопанска система в света, има широкообхватни последствия, като доста предприятия и банки не желаят да поемат риска от правосъдни дейности от страна на американските прокурори.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Запада публично да разгласи Русия за терористична страна след поредност от набези, при които починаха цивилни жители, изключително след удара по търговски център в Кременчук през юни, при който починаха минимум 18 души.

През август латвийският парламент разгласи Русия за " държавен спонсор на тероризма ", заявявайки, че тя прави " геноцид " против украинците, само че през юни френският президент Еманюел Макрон също категорично изключи този етикет.

Американски законодатели от разнообразни партии, в това число ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, приканиха Байдън да разгласи Русия за държавен спонсор на тероризма, виждайки в това метод за усилване на натиска след месеците на стопански наказания поради нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари.

Съединените щати афишират единствено четири страни за държавни спонсори на тероризма, като всички те са врагове на Съединени американски щати и имат доста по-малки стопански системи от съветската - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.

Куба беше противоречиво добавена назад в листата в последните дни от ръководството на някогашния президент Доналд Тръмп, който възприе корав метод към управлявания от комунисти остров./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР