Днес, 6 септември за първи път във Варна ще се

...
Днес, 6 септември за първи път във Варна ще се
Коментари Харесай

Канят варненци на възстановка на Съединението

Днес, 6 септември за първи път във Варна ще се организира възстановка на провъзгласяването на Съединението на България от княз Александър I Батенберг.

Това заяви преди дни за Moreto.net основният уредник на проявата Ламбрин Сотиров, който кани всички варненци и посетители на града да се включат в събитието.

Възстановката се организира на площад " Независимост " в 18.00 ч., а основателите на концепцията се надяват, че това ще се трансформира в традиция за града.

На 6 септември 1885 година е осъществено Съединението на България в Пловдив. В този ден княз Батенберг е във Варна. Денят минава в динамични диалози по телеграфа. В късния следобяд князът излиза от телеграфната станция и афишира на към този момент събралото се голям брой своето решение - приема и афишира акта на Съединението за осъществен по " обединен национален дух. "

По време на възстановката князът и почетната стража ще излязат от Правителствения дом (сега Държавен списък - Варна) и ще се придвижат пеш до сцената пред фонтана. Събитието ще приключи с общо хоро на площада и празнично шествие по бул. “Княз Борис I “ до входа на Морската градина.

В мероприятието ще вземат участие групи от националните читалища във Варна, родолюбивите сдружения " Традиция ", " Дръзки ", " Бран " и " Братя по оръжие ", които ще бъдат облечени в национални носии и униформи от епохата.

" Облечете си националните носии или остарели градски дрехи, които ще ви оказват помощ да усетите огромния празник на България! ", приканват уредниците.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР