Днес, 4 декември, партия Да, България официално внесе предложение в

...
Днес, 4 декември, партия Да, България официално внесе предложение в
Коментари Харесай

Да, България поиска от президента вето върху мораториума за нови лекарства

Днес, 4 декември, партия " Да, България " публично внесе предложение в президентството, с което упорства президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху текстовете от Закона за бюджета на НЗОК, с които се постанова мораториум върху заплащането на пари от Касата за нови медикаменти и новаторски лечения за следващата година.
Става въпрос съответно за параграфи 6 и 11 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година. " Приемането на текста значи на процедура мораториум за лекарства, които са постижение на актуалната медицина, към този момент се заплащат в останалите страни от Европейския Съюз и са от жизненоважно значение за хиляди жители в България. Решението на Парламента да откри мораториума е акт на противоконституционно посягане върху правата на пациентите в България ", безапелационни са от " Да, България ".
Ето и някои от причините на партията на Христо Иванов за какво този мораториум е нездравословен. " Механизмът на нахлуване на нови лекарствени артикули на българския пазар е явен и предвидим. Повече от година съществува и дейно работи Комисия по оценка на здравни технологии, оценяваща лечебната изгода и фармакоикономическата вероятност на всяка нова молекула. Само след положителна оценка и следващи договаряния за отстъпка сред НЗОК и производител, съответната терапия може да бъде включена в Позитивен лекарствен лист. От 2016 година насам НЗОК има и ефикасни механизми за договаряне на оптималната обща стойност на възнаграждение ".
Според " Да, България ", мораториумът визира към 20 нови лечения на стойност към 25 млн лв. с към този момент контрактувани отстъпки по настоящия в България механизъм, като част от тях са животоспасяващи или без налична лекарствена опция на българския пазар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР