Днес, 31 май, е Международен ден за борба с тютюнопушенето.

...
Днес, 31 май, е Международен ден за борба с тютюнопушенето.
Коментари Харесай

Какво се случва, когато откажем цигарите

Днес, 31 май, е Международен ден за битка с тютюнопушенето. Факт е, че цигарите са едни от най-евтините артикули, предизвикващи мощна взаимозависимост. Освен това, те постоянно са измежду водещите места на аргументите за онкологични и сърдечносъдови болести.

Ако по тези и други аргументи сме решили, че отхвърляме цигарите, то тогава несъмнено заслужаваме приветствие. Но е добре да останем здравомислещи и да не живеем в илюзията, че в случай че не пушим повече, все едно в никакъв случай не сме пушили. Защото това не е по този начин.

Изследователи от медицински център в Тенеси, представени от Forbes, следят към 9000 участника в огромно проучване към 25 години. В резултат на тази научна активност стигат до извода, че 93% от диагностицираните 284 случая на рак на белия дроб след изследваните са се развили при хора, които пушат по кутия или повече дневно в продължение на най-малко 20 години.

А отказването не значи мигновено понижаване на риска от онкологично заболяване до към 0. В първите пет години без цигари още веднъж сме съществено застрашени от развиване на заболяването. След това рискът спада до към 40%.

Дори 25 години след деня, в който сме споделили " не " на цигарите, рискът да заболеем от рак е по-голям, в сравнение с при тези, които в никакъв случай не са пушили. Лекарите предизвестяват, че всяка цигара поврежда освен белия ни дроб, само че и ДНК-то и води до 16 разнообразни типа рак.

Разбира се, обстоятелствата, че отказването от пушенето не води до мигновено елиминиране на нанесените до този миг вреди не трябва да ни обезкуражава от концепцията да живеем без тютюнев пушек. Колкото по-рано спрем, толкоз по-скоро ще успее да редуцираме риска от рак. А и ще предпазим сърцето си, което също страда от всяка цигара. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР