Днес, 3 май, в Благоевград почетоха 116 години от смъртта

...
Днес, 3 май, в Благоевград почетоха 116 години от смъртта
Коментари Харесай

116 години от смъртта на Гоце Делчев чества Благоевград

Днес, 3 май, в Благоевград уважиха 116 години от гибелта на революционера Гоце Делчев. На събитието участваха народния представител Даниела Севеклиева, ръководителят на общинския съвет в града Радослав Тасков, Валентин Василев, който е омбудсман в града и други представители на публичния и политически живот.
На паметника на героя, който се намира в центъра цветя сложиха и възпитаници, пристигнали дружно с учителите си. Възпитаници на математичката гимназия, под музикален акомпанимент, припомниха на присъстващите най-значимите събития от живота на дееца.
Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872 година в гр. Кукуш, югоизточна Македония. Той е лидер и идеолог на Вътрешно македоно-одринската революционна организация. Имал е ефективно присъединяване в доста градове от Югозапада измежду които: Кочериново, Рила, Кюстендил и Дупница, където провежда погранични пунктове на своята организация. Героят на революцията умира единствено на 31 години в Баница, Османска империя.
Паметникът на героя в Благоевград е основан през 1955 година след оповестяване на народен конкурс от Министерството на културата. Скулптор е Крум Дерменджеив. Паметникът е висок над 8 метра и е излят от бронз и гранит.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР